Kapusta Pak Choi z łososiem.

Kapusta Pak Choi z łososiem.


Cabbage Pak Choi with salmon.
Zdjęcie - Kapusta Pak Choi z łososiem. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Pak Choi, Bok Choi, Choi Sum to nazwy odmian kapusty, którą Chińczycy nazywają małą białą kapustą. Znana jest też jak kapusta gorczycowa. Zdjęcie - Kapusta Pak Choi z łososiem. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki. 2 kapusty 1 ząbek czosnku 2 plasterki imbiru świeżego 2 cm papryczki chilli szczypta soli, cukru 3 łyżki oleju sezamowego 1 łyżka sosu słodko pikantnego 2 plastry łososia wędzonego 

Wykonanie. Kapustę umyć. Odciąć twardy spód, wyrzucić. Od spodu ściąć po 2 plastry, nie wyrzucać. Resztę kapusty pokroić wzdłuż na parę części. Plastry łososia pokroić w paski. Czosnek, imbir i chilli drobno posiekać i przesmażyć na oleju. Dodać plastry i dusić 3-4 minuty, podlać dwiema łyżkami wody, Następnie dodać resztę kapusty i smażyć ,aż zmięknie. W czasie duszenia dodać sos słodko pikantny, mieszać, delikatnie przewracając kapustę. Przełożyć na talerze. Na tej samej patelni smażyć przez kilka sekund paski łososia. Posypać nim kapustę i polać pozostałością z patelni.
U nas to była przystawka, ale jest świetnym dodatkiem do dań obiadowych.
Można pominąć łososia lub dodać paseczki szynki.

Kategorie przepisów