Jest to przeróbka słynnej włoskiej kanapki z mozzarellą, tylko zamiast chleba występuje tutaj bakłażan. Danie smakuje po prostu wspaniale i warto pokusić się o jego wykonanie.Bardzo polecam.
Na rozgrzany olej dodać cebulę, paprykę, pieczarki i podsmażyć około 5 minut, dodać ugotowany ryż i doprawić do smaku i dusić dalej około 5 -10 minut. Cukinie ułożyć w naczyniu żaroodpornym nałożyć farsz..
Tarta z tego przepisu w błyskawicznym tempie została ulubioną wytrawną tartą, powtarzaną wielokrotnie w naszym domu. Po prostu nie da się jej nie lubić. Jest świetnym rozwiązaniem na kolację z przyjaciółmi ponieważ równie dobrze smakuje zarówno od razu po upieczeniu jak i na zimno czy odgrzana następnego dnia.
Tak przygotowana staje się bardzo miękka, traci swoją ostrość i świetnie komponuje się ze wszelkimi mięsami. W moim wypadku zestawiłam ją z porcją wołowiny i wypadła naprawdę rewelacyjnie. Śmietanka, w której pieką się cebule staje się gęsta i pokrywa każde warzywo przepysznym sosem.
Zacznę od tego, że nie znoszę selera, nie toleruje jego smaku ani zapachu … ale temu pasztetowi nie mogę się oprzeć. Pierwszy raz spróbowałam go pod koniec ubiegłego roku i tak wbił mi się w pamięć, że nie mogłam o nim zapomnieć i musiałam go upiec. Długo szukałam przepisu, który pasowałby do moich wspomnień smakowych dotyczących tego dania.
Do tego risotto użyłam dużych, mocno dojrzałych pieczarek. Poznacie je po tym, że ich kapelusze są prawie płaskie, otwarte i czasami popękane na obwodzie. Takie właśnie są najlepsze, mają najwięcej grzybowego smaku, i takie wam polecam.
Trochę inny pomysł na ryż :) Bo jak wiadomo, sam ryż jako dodatek do obiadu jest raczej nudny, a pomysłów na jego urozmaicenie nigdy dość. Pomysł zaczerpnięty został z kuchni meksykańskiej
W poszukiwaniu nowych smaków zwiedzamy okolice kuchni indyjskiej. pierwszy smak to wątróbka drobiowa,(...) drugi smak to pieczarki, które, pewnie to już pisałam, nie należą do grona moich ulubionych grzybów, ale spodobał mi się zestaw przypraw w przepisie
W tym sezonie postanowiłam przenieść się w kilka moich ulubionych kulinarnych miejsc na ziemi. Zaczynam od Hiszpańskiej fiesty! Zapraszam na wyborną, słodką, przepełnioną aromatem warzyw i ziół - faszerowaną paprykę z grilla.
Świeża, lekka, niezwykle aromatyczna i bardzo orzeźwiająca wersja dobrze nam znanej mizerii. Świetnie sprawdzi się z każdym mięsem z grilla. Ja ostatnio podałam ją do falafli - duet idealny.
Cukinia w cieście to u nas hit sezonu zdecydowany i to od kilku lat. Najpierw było Mamo tylko nie cukinia w cieście, a teraz a kiedy będzie … i tak to jest z dziećmi :)