Tarta z duszonym porem i świeżymi pomidorami

Tarta z duszonym porem i świeżymi  pomidorami

Tarta z tego przepisu w błyskawicznym tempie została ulubioną wytrawną tartą, powtarzaną wielokrotnie w naszym domu. Po prostu nie da się jej nie lubić. Jest świetnym rozwiązaniem na kolację z przyjaciółmi ponieważ równie dobrze smakuje zarówno od razu po upieczeniu jak i na zimno czy odgrzana następnego dnia. 

Zdjęcie - Tarta z duszonym porem i świeżymi  pomidorami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ilość: dla 4 osób

Poziom trudności: 4/10

Czas przygotowania: 1h

Składniki:

Na ciasto:

  • 3 żółtka
  • 1,5 szklanki mąki pszennej (może być również mąka krupczatka)
  • 150 g masła
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/3 łyżeczki soli
  • szczypta pieprzu

Na nadzienie:

  • 2 żółtka
  • 1 małe opakowanie śmietaNy 30% (nie śmietanKi)
  • 2 pory
  • 2 pomidory
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki masła
  • 10 dag sera żółtego

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1 Pomidory obieram ze skórki. 

2. Przygotowujemy kruche ciasto. Z wszystkich składników wyrabiamy gładkie ciasto. Zawijamy w folię spożywczą i umieszczamy w lodówce na co najmniej 30 min. 

3. W międzyczasie siekamy drobno pora i dusimy na maśle do miękkości. Odstawiamy do przestudzenia.

4. pomidory kroimy w plasterki.

5. Ciastem wylepiam naczynie do tarty. 

6. Podpiekamy ciasto w 220st przez 15 minut. 

7. Śmietanę miksujemy z żółtkami, solą i pieprzem, na koniec dodajemy starty ser żółty i por. Tak powstała masę rozsmarowujemy na cieście. Na wierzchu układamy pomidory.

8. Całość zapiekamy w 220st przez 30 minut.

Smacznego!

Kategorie przepisów