Tarta z duszonym porem i świeżymi pomidorami
Tarta z tego przepisu w błyskawicznym tempie została ulubioną wytrawną tartą, powtarzaną wielokrotnie w naszym domu. Po prostu nie da się jej nie lubić. Jest świetnym rozwiązaniem na kolację z przyjaciółmi ponieważ równie dobrze smakuje zarówno od razu po upieczeniu jak i na zimno czy odgrzana następnego dnia.
Ilość: dla 4 osób
Poziom trudności: 4/10
Czas przygotowania: 1h
Składniki:
Na ciasto:
- 3 żółtka
- 1,5 szklanki mąki pszennej (może być również mąka krupczatka)
- 150 g masła
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/3 łyżeczki soli
- szczypta pieprzu
Na nadzienie:
- 2 żółtka
- 1 małe opakowanie śmietaNy 30% (nie śmietanKi)
- 2 pory
- 2 pomidory
- sól
- pieprz
- 2 łyżki masła
- 10 dag sera żółtego
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1 Pomidory obieram ze skórki.
2. Przygotowujemy kruche ciasto. Z wszystkich składników wyrabiamy gładkie ciasto. Zawijamy w folię spożywczą i umieszczamy w lodówce na co najmniej 30 min.
3. W międzyczasie siekamy drobno pora i dusimy na maśle do miękkości. Odstawiamy do przestudzenia.
4. pomidory kroimy w plasterki.
5. Ciastem wylepiam naczynie do tarty.
6. Podpiekamy ciasto w 220st przez 15 minut.
7. Śmietanę miksujemy z żółtkami, solą i pieprzem, na koniec dodajemy starty ser żółty i por. Tak powstała masę rozsmarowujemy na cieście. Na wierzchu układamy pomidory.
8. Całość zapiekamy w 220st przez 30 minut.
Smacznego!