Faszerowane grillowane papryki
- 4 podłużne czerwone słodkie papryki
- 2 pomidory
- 1 torebka ugotowanego ryżu
- pół zielonej papryki
- 1 łyżeczka oliwy
- 1 ząbek czosnku
- ½ łyżeczki wędzonej papryki w proszku
- 2 szklanki sera cheddar, z papryczką Jalapeño
Nie będę ukrywać, uwielbiam kuchnię hiszpańską! Sprawia mi również ogromną frajdę spędzanie każdej wolnej chwili w promieniach słońca i dymu ulatniającego się z grilla. Jestem w tym względzie typową polką i uwielbiam grillować!
W tym sezonie postanowiłam przenieść się w kilka moich ulubionych kulinarnych miejsc na ziemi. Zaczynam od Hiszpańskiej fiesty! Zapraszam na wyborną, słodką, przepełnioną aromatem warzyw i ziół - faszerowaną paprykę z grilla.
Jeżeli nie masz możliwości urządzić imprezy na powietrzu, danie to możesz spokojnie wykonać w piekarniku.
Sposób przygotowania:
1. Pokrój w małą kostkę zieloną paprykę.
2. Pokrój w małą kostkę pomidory.
3. Rozgrzej oliwę na patelni i dodaj pomidory, rognieciony czosnek i paprykę wędzoną. Smaż, aż odparuję większość wody z pomidorów.
4. Na tarce o dużych oczkach zetrzyj ser.
5. W miseczce wymieszaj warzywa z ryżem i serem
6. Przekrój paprykę wzdłuż i delikatnie wyjmij środek z nasionami.
7. Nafaszeruj papryki.
8. Grilluj z każdej strony, aż ser się stopi, a papryka będzie miękka.Jeżeli chcesz zrobić paprykę w piekarniku, rozgrzej go do temperatury 180°C i piecz aż papryka będzie miękka.
Ilość porcji: x 4 Czas przygotowania: 0min