Wyciskany sok z jabłek i marchwi
Dziś kolejna bomba witaminowa. świeżo wyciskany sok z marchwi i jabłek.
O właściwościach marchwi pisałam w poście
WYCISKANY SOK Z MARCHWI I BURAKÓW
O jabłkach i zaletach picia z nich soku poniżej.
Sok jabłkowy
Wspaniale oczyszcza organizm, szczególnie wątrobę, nerki i woreczek żółciowy.
Zalety jabłek są ogromne. Działają one przeciwwirusowo, ułatwiają przemianę materii, obniżają poziom cholesterolu i ciśnienie tętnicze krwi oraz zmniejszają apetyt. Antocyjany zawarte w skórce czerwonego jabłka są naturalnym antybiotykiem. Fruktoza jabłek stabilizuje poziom cukru we krwi. Błonnik zapobiega chorobom naczyń krwionośnych i cukrzycy. Jabłka chronią także przed powstawaniem kamieni nerkowych – zwłaszcza obniżają ryzyko odkładania się złogów szczawianu wapnia. Zawarte w nich kwasy powodują obniżenie pH moczu. Regulują pracę przewodu pokarmowego (zjedzenie jabłka w kawałku działa rozwalniająco, natomiast tarte ma działanie zapierające). Wapń i krzem w skórce jabłka działają korzystnie na włosy i paznokcie.
Mętne soki jabłkowe zawierają cztery razy więcej niż przeciętny sok dobroczynnych związków z grupy polifenoli, głównie flawonoidów. Taki sok wykazuje też pięciokrotnie większą zdolność wymiatania wolnych rodników.
Regularne picie soku z jabłek może przeciwdziałać zaburzeniom pamięci (demencję), poprawia funkcjonowanie mózgu i opóźnia rozwój choroby Alzheimera. 5 sztuk jabłek umyłam,pokroiłam na ćwiartki i wykroiłam z nich gniazda nasienne wraz z pestkami.
1 kg marchwi również umyłam, obrałam i pokroiłam na mniejsze części.
Poszła w ruch moja wyciskarka. I za 10 minut miałam już gotowy i pyszny soczek.
Na zdrowie!