Bakłażan w karocy
Jest to przeróbka słynnej włoskiej kanapki z mozzarellą, tylko zamiast chleba występuje tutaj bakłażan. Danie smakuje po prostu wspaniale i warto pokusić się o jego wykonanie.Bardzo polecam.
Źródło: Moje Gotowanie, nr 8/2012, z moimi zmianami
Składniki:
- 2 bakłażany
- olej do smażenia
- 30 dag mozzarelli
- listki bazylii
- cienki plaster szynki gotowanej
- sól, pieprz
- mąka do obtoczenia
- 2 rozmącone jajka
- bułka tarta
Bakłażana pokroić w plastry 2 cm. Posolić, odstawić na godzinę. Osączyć z wody. Pomiędzy dwa podobnej wielkości bakłażany włożyć plaster sera, listek bazylii i plasterek szynki, oprószyć solą i pieprzem. Mocno ścisnąć i najpierw zanurzyć w mące, potem w rozmąconych i lekko posolonych jajkach, a na końcu w bułce tartej.Wrzucić na rozgrzany oleju i smażyć na złoty kolor, delikatnie obracając. Osączyć na papierowym ręczniku i natychmiast podawać.
Smacznego:)