Bakłażan w karocy

Bakłażan w  karocy

Jest to przeróbka słynnej włoskiej kanapki z mozzarellą, tylko zamiast chleba występuje tutaj bakłażan. Danie smakuje po prostu wspaniale i warto pokusić się o jego wykonanie.Bardzo polecam.

Zdjęcie - Bakłażan w  karocy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Źródło:  Moje Gotowanie, nr 8/2012, z moimi zmianami

Składniki:

  • 2 bakłażany
  • olej do smażenia
  • 30 dag mozzarelli
  • listki bazylii
  • cienki plaster szynki gotowanej
  • sól, pieprz
  • mąka do obtoczenia
  • 2 rozmącone jajka
  • bułka tarta

Bakłażana pokroić w plastry 2 cm. Posolić, odstawić na godzinę. Osączyć z wody. Pomiędzy dwa podobnej wielkości bakłażany włożyć plaster sera, listek bazylii i plasterek szynki, oprószyć solą i pieprzem. Mocno ścisnąć i najpierw zanurzyć w mące, potem w rozmąconych i lekko posolonych jajkach, a na końcu w bułce tartej.Wrzucić na rozgrzany oleju i smażyć na złoty kolor, delikatnie obracając. Osączyć na papierowym ręczniku i natychmiast podawać.

Smacznego:)

Kategorie przepisów