Pieczone cebule, idealny dodatek do każdego mięsa
Najwyraźniej nie wyrzeknę się swoich wschodnioeuropejskich korzeni. Szczerze uwielbiam bowiem twaróg, buraki i cebulę!
Tak przygotowana staje się bardzo miękka, traci swoją ostrość i świetnie komponuje się ze wszelkimi mięsami. W moim wypadku zestawiłam ją z porcją wołowiny i wypadła naprawdę rewelacyjnie. Śmietanka, w której pieką się cebule staje się gęsta i pokrywa każde warzywo przepysznym sosem.
***
Przy okazji przypominam o konkursie na Blog Roku 2012.
Kuchnia Agaty stara się wziąć w nim udział, a to możliwe tylko dzięki Waszym głosom!
Będę wdzięczna za każdy sms wysłany na nr 7122, o treści E00039 (e zero zero…). Koszt 1,23 zł, dochód przekazany zostanie na finansowanie turnusów rehabilitacyjnych potrzebujących dzieci !!!
Pieczone cebule, idaelany dodatek do każdego mięsa Składniki- cebula - 2 szt, równej, średniej wielkości
- śmietanka kremówka - 200 ml
- cheddar - 4 łyżki, tarty
- tymianek - 1 łyżeczka, suszony
- sól, pieprz - do smaku
- masło - 1 łyżeczka
Cebule obierz, odkrój końcówki.
Włóż w całości do garnuszka z wodą, gotuj 10 minut. Wyjmij, przekrój w poprzek na pół.
Naczynie do zapiekania wysmaruj masłem. Ułóż w nim cebule, przecięciem do góry. Całość posól, popieprz. Zalej warzywa śmietanką, na wierzchu rozsyp potarty ser. Posyp tymiankiem.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 oC, piecz ok. 30 minut, aż sos zgęstnieje, cebule będą miękkie, a ser przyrumieniony.