Dziś przepis na szybką sałatkę z tortellini, na którą przepis znalazłam u Wiosenki27. Będzie ona z pewnością smakowała wszystkim wielbicielom tych włoskich pierożków. Oprócz nich znajduje się niej całkiem sporo warzyw, ser i szynka, a całości dopełnia lekko czosnkowy sos.
Skusiłam się i pierwszy raz kupiłam quinoa, czyli komosę ryżową. Na początek małą, 200 gramową paczkę, na wypadek, gdyby mi jednak nie podeszła smakowo ;) Na pierwszy rzut podałam ją z brokułami i orzechami nerkowca w lekkim, wegetariańskim wydaniu. Quinoa okazała się całkiem smaczna, dość neutralna w smaku, co mnie akurat odpowiada.
Pierwsze podejście do quinoa było całkiem udane, ale drugie smakowało nam jeszcze bardziej. Kwaskowata żurawina dodała potrawie wyrazistości, a grillowany kurczak uczynił danie bardziej pożywnym :)
Kromeczka domowego chleba i taka aromatyczna pasta - duet znakomity. Pastę można przygotować z gotowej - puszkowej fasolki, ale jeśli macie odrobinę czasu warto ugotować ją samemu.
Czasami nie wyobrażam sobie podania jakiegoś owocu lub warzywa w innej formie niż zwyczajowo. Okazuje się jednak, iż buraki można dodać do ciasta i zrobić pyszne ciasto czekoladowe, a avocado zamiast do sałatki, wykorzystać do puszystego musu czekoladowego.
Chrupkie, pyszne i niskokaloryczne - czyli jak na placki, niezwykłe połączenie ;) Co podać do placków ? Sos warzywny, pesto, sos czosnkowy, opcji jest wiele naprawdę dużo.
Problem z wędzonymi owocami jest jednak taki, że albo się je uwielbia, albo nienawidzi... Ja niestety żywię do nich to drugie uczucie i dlatego w mojej wersji pojawiają się trochę inne bakalie. Jeśli jednak chcecie, możecie zamiast nich użyć wędzonych śliwek, jabłek i gruszek.
Dziś ma dla Was przepis na zrazy / frykadelki.
Można jeść je solo lub podać z ulubionym sosem np. śmietanowym. Są świetnym pomysłem na szybki, bezmięsny obiad!
Polenta z sosem pomidorowym i soczewicą , to smaczne i pożywne danie , na które nie muszę nigdy namawiać moich domowników. Pyszny sos pomidorowy z soczewicą doskonale smakuje z kaszą kukurydzianą i parmezanem. Bardzo lubię polentę i w okresie zimowym przygotowuję ją bardzo często. Jest to tradycyjne danie włoskie przygotowane na bazie kaszki kukurydzianej
Dawno w mojej kuchni nie gościła cieciorka - a to jedna z moich ulubionych roślin. Kupiłam zapas pierwszą potrawę jaką zrobiłam to lekka sałatka warstwowa.
Bardzo smaczny pomysł na kaszę jaglaną – nawet dla tych, co nie przepadają za jej smakiem. Intensywny, pomarańczowy smak i zapach doskonale nastraja w pochmurne i szare poranki. Warto wypróbować :)