Polenta z soczewicą
Polenta z sosem pomidorowym i soczewicą , to smaczne i pożywne danie , na które nie muszę nigdy namawiać moich domowników. Pyszny sos pomidorowy z soczewicą doskonale smakuje z kaszą kukurydzianą i parmezanem.
Bardzo lubię polentę i w okresie zimowym przygotowuję ją bardzo często.
Jest to tradycyjne danie włoskie przygotowane na bazie kaszki kukurydzianej .
Aby ją przygotować potrzebujemy tylko kaszy ,wody , oliwy lub masła , soli i startego parmezanu. Polentę z kaszy kukurydzianej gotuje się dość długo/ ok.40-50 minut /, ale można zastąpić ją kaszką ekspresową instant/ choć to już nie to samo/.
Polentę podaje się do dań zamiast tradycyjnych ziemniaków.
Doskonale smakuje z pomidorowymi sosami warzywnymi, mięsnymi , grzybowymi.
Po zastygnięciu doskonale nadaje się do smażenia i grillowania /pokrojona na kawałki/, a można z niej również przygotować pyszne kluski czy placuszki . .........i pomyśleć,że kiedyś znałam tylko kukurydziankę podawaną z mlekiem lub masłem...........
Składniki:/ 2 porcje/
- 150 g kaszy kukurydzianej
- 3 szklanki wody
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżka masła lub oliwy
- 2 łyżki startego parmezanu
oraz jako dodatek : -ragu' z soczewicy -parmezan /do posypania -zielona pietruszka /do dekoracji
Wykonanie: -Do gotującej się osolonej wody wsypywać stopniowo kaszę, cały czas energicznie mieszając.-Zmniejszyć ogień i gotować do czasu , aż polenta zgęstnieje /najlepiej dostosować się do zaleceń producenta/-Kaszę należy często mieszać ,aby nie przywarła do dna naczynia i uzyskał właściwą , gładką konsystencję.-Kiedy kasza jest ugotowana zdjąć garnek z ognia , dodać masło ,ser i mieszać do czasu, aż się rozpuszczą. -Tak przygotowaną polentę przełożyć na talerze , polać sosem i posypać startym serem.
* do gotowania polenty najlepiej używać garnka z grubym , nieprzywierającym dnem.* do gotowania kaszy zamiast wody można użyć bulion warzywny