Ostatnio robiłam awokado na słodko . Dzisiaj na śniadanie postanowiłam spróbować jak smakuje w wersji słono-pikantnej - okazało się , że całkiem dobrze . Na próbę zrobiłam małą porcję pasty - taką jednoosobową - akurat na śniadanie :)
Zakochałam się w słodkich ziemniakach. Świetnie pasują do wielu dań, a frytki z nich smakują wyjątkowo.Słodkawy smak zachwyci z pewnością dzieci, a jeśli i Wy macie ochotę na niezwykłe frytki to gorąco polecam ;-)
To indyjskie pieczywo jest jedną z ulubionych przekąsek mojego męża.Robi się szybko i równie szybko znika z talerza, a rozbiegane oczy szukają jeszcze jednej porcji. Można je podać do wielu dań. My na wieczorne podjadanie robimy do niego sosy czosnkowe, paprykowe lub z awokado. Jednak równie dobrze smakuje z oliwą z oliwek.
1 awokado pokrojone w plasterki pół pomidora w kostkę i jedna mała dymka pokrojona drobno posypane solą, sporo - tak ze 3 szczypty - bez niej awokado jest mdłe polane sokiem z połowy cytryny albo limonki i na koniec kilka kropel sosu Worcester
Kuskus zalać wodą - wg. instrukcji na opakowaniu. Odsączony i zimny przełożyć do miski. Dodać drobno posiekane liście pietruszki i wymieszać. Polać całość obficie oliwa - nie aż tak by wszystko pływało w oliwie, ale powinno być jej sporo. Dodać pokrojonego w drobna kostkę pomidora - bez gniazd nasiennych i małą posiekaną cebulę.
Polecam Wam te kotlety, jeśli macie ochotę na obiad bezmięsny - smakują wybornie. Kasza gryczana nadaje im lekko orzechowy smak, można też poszaleć z przyprawami.
Cebulę obrać, drobno pokroić i zeszklić na maśle. Dodać rozmrożone grzyby i chwilkę poddusić. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Do grzybów dodać ugotowaną kaszę i poszatkowany szczypiorek. Wszystko dokładnie wymieszać. Tak przygotowany farsz nakładać na upieczone naleśniki.
Gdy za oknem szaro-buro nie ma nic lepszego jak troche zieleni na talerzu. W sklepach sa jakies szalone obnizki cen na awokado wiec trzeba ten fakt wykorzystac.
U nas dzisiaj reaktywacja zimy - mam nadzieję, że to jednak tylko na chwilę - a u mnie na stole kolory wiosenne. Za inspirację dziękuję mojej Siostrze :)
Przepis na tę pastę znalazłam w książce "365 potraw". Najlepiej smakuje z pieczywem razowym lub graham, ale można nią także faszerować wydrążone połówki avocado.
Dziś deszczowo, parasolkowo. Wpierw przy dźwiękach tradycyjnego jazzu jechaliśmy w korkach na ulicę Kozią. Klaksony zagłuszaliśmy dźwiękami trąbki, a potem świetna zabawa w Muzeum Karykatury z mistrzami wesołego rysunku.:-))) Mnóstwo śmiechu, karykatur, zabaw, balonów i uspokojone na chwilę niebo.
Ten przepis znalazłam w dodatku do ostatniego Poradnika Domowego - Jesienne Sałatki. Pomysłów jest tam mnóstwo i na pewno niejeden wykorzystam. W tej sałatce zmieniłam dressing - w przepisie były anchois i żółtka, a ja zrobiłam zwyczajny winegret z ziołami.
Skoro trwa sezon na kurki, wykorzystuję je ile mogę do sosów i jajecznicy, przyszła mi też do głowy taka bardzo pożywna zupa, która sama wystarcza za cały obiad - zwłaszcza, jeżeli przygotuje się ją z mięsem.