Sałatka ryżowo- warzywna bez majonezu
Dziś sałatka , której w domu zabraknąć nie może. Stoi sobie w lodówce i czeka na mały głód .
Lekka bez majonezu ryż , warzywa i olej lniany .
Składniki:
1 szklanka ryżu
1/2 szklanki pieczarki całe marynowane
1 awokado
1/2 szklanki papryka marynowana
olej lniany
pieprz biały
sól morska
2 korniszony
Ryż gotujemy w osolonej wodzie. Po ugotowaniu odcedzamy i odstawiamy do wystygnięcia. Paprykę marynowana kroimy w dość duże kawałki. Pieczarki kroimy bardzo drobno. Awokado obieramy ze skórki , usuwamy pestkę i kroimy w drobną kosteczkę. Warzywa mieszamy z zimnym ryżem. Całość doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Dodajemy olej lniany i wszystko razem mieszamy. Sałatkę odstawiamy na ok 30 min. Podajemy z tostami.