Kremowy makaron z awokado
Dojrzewające awokado zmobilizowało mnie do zrobienia tego makaronu. Awokado często u mnie gości ale chyba nigdy nie przyszłoby mi do głowy połączyć go z makaronem tymczasem okazuje się, że jest to genialny pomysł. Jest to najbardziej kremowy makaron jaki kiedykolwiek jadłam. Proste i szybkie danie o niebanalnym smaku.
Składniki:
- 2 dojrzałe awokado
- 30 dag makaronu typu spaghetti lub tagiatelle
- 1/2 szklanki słodkiej śmietanki
- 2 ząbki czosnku
- sok z 1 cytryny
- parmezan
- sól, pieprz
- posiekana natka pietruszki
- oliwa
Ugotować makaron al dente. W tym czasie obrać awokado i zmiksować w blenderze razem ze śmietanką. Dodać czosnek, oliwę, sól, pieprz, pietruszkę, parmezan oraz sok z cytryny. Miksować, aż powstanie gładki sos. Do ugotowanego makaronu dodać sos z awokado i dokładnie wymieszać. Gorący nakładać na talerz, posypać parmezanem i natka pietruszki i natychmiast podawać.
Smacznego:)