Quinoa z brokułami i orzechami nerkowca

Quinoa z brokułami i orzechami nerkowca

Skusiłam się i pierwszy raz kupiłam quinoa, czyli komosę ryżową. Na początek małą, 200 gramową paczkę, na wypadek, gdyby mi jednak nie podeszła smakowo ;) Na pierwszy rzut podałam ją z brokułami i orzechami nerkowca w lekkim, wegetariańskim wydaniu. Quinoa okazała się całkiem smaczna, dość neutralna w smaku, co mnie akurat odpowiada. Dzięki temu można bez przeszkód łączyć ją zarówno ze słonymi, jak i słodkimi dodatkami.

Zdjęcie - Quinoa z brokułami i orzechami nerkowca - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
QUINOA Z BROKUŁAMI I ORZECHAMI NERKOWCA
(2 porcje)
100g komosy ryżowej (quinoa),
200g brokułów,
3 łyżki orzechów nerkowca,
1 łyżka oliwy,
1 łyżka sosu sojowego,
1 łyżka miodu,
1 łyżeczka musztardy,
1 ząbek czosnku,
2 łyżki posiekanej świeżej bazylii

W misce wymieszać razem sos sojowy, miód, musztardę i czosnek. Odstawić.
Kaszę ugotować wg przepisu na opakowaniu.
Brokuły ugotować al dente w lekko osolonej wodzie.
Orzechy uprażyć na suchej patelni.
Wszystkie składniki, wraz z bazylią, dodać wymieszać w misce z sosem. Doprawić do smaku solą i pieprzem.


(przepis podpatrzony u agi-aa)


Zdjęcie - Quinoa z brokułami i orzechami nerkowca - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Quinoa z brokułami i orzechami nerkowca - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów