Frytki z kaszy jaglanej
Przeglądając prognozy trendów kulinarnych na 2014 rok, poczułam lekki smak rozczarowania. Burgery ramen w "makaronowej bułce", pizza z nutellą i piankami marshmallows, czy cronuty (donut + coissant) to tylko niektóre hybrydy kulinarne, które mają królować w tym roku. Na szczęście w domu nie trzeba kierować się modą. W zestawieniach tego typu spodziewałam naturalnego następstwa wzrostu świadomości konsumentów, czyli dań lekkich i zdrowych.
Rzeczywiście, coraz częściej mówi się o diecie bezglutenowej i super pokarmach takich jak komosa ryżowa (quinoa), czy owoce goji. Rośnie też zainteresowanie produktami lokalnymi, uprawianiem własnych ziół i warzyw (nie tylko w domach, ale także w restauracjach). Dlatego patrzę z nadzieją na ten rok, że znajdzie się w gastronomii miejsce na eksperymenty ze zdrowym gotowaniem. Na eksperymenty takie jak mój dzisiejszy.
O zaletach kaszy jaglanej pisałam już przy okazji przepisu na tę sałatkę. Był też przepis na jaglankę śniadaniową, dlatego nie chciałabym nikogo zanudzać moimi zachwytami.
Przyszedł czas na kolejny przepis z jaglanką w roli głównej, który może być alternatywą dla pysznych, lecz tłustych frytek. Jakiś czas temu, w jednej z burgerownii natknęłam się na frytki z polenty, czyli kaszy kukurydzianej.
Znając kaszę jaglaną nie od dziś, stwierdziłam, że ugotowana kasza zastygnie w podobny sposób jak polenta. Dzięki temu będzie można ją pokroić w cienkie prostokąty i upiec w piekarniku na chrupiące "frytki". Oczywiście słowo frytki jest tu umowne, podobnie jak w przepisach z innymi pieczonymi warzywami, czy wcześniej wspomnianą polentą.
Eksperyment okazał się udany i godny polecenia. Zdrowe "jaglane frytki" świetnie chrupie się z ulubionym sosem, na pewno będą też się dobrze komponowały jako dodatek do domowego burgera.
Frytki z kaszy jaglanej/ ok. 25 sztuk
- szklanka kaszy jaglanej
- 2 szklanki wody
- łyżeczka soli
- łyżka oliwy
- zioła, przyprawy (u mnie 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne, 1/2 łyżeczki słodkiej papryki, świeżo mielony pieprz, listki rozmarynu)
- Kaszę wsypujemy na sitko, przepłukujemy zimną wodą i przekładamy do rondla. Dodajemy wodę oraz sól. Stawiamy na ogniu i podgrzewamy.
- Gdy woda zacznie się gotować, zmniejszamy ogień i gotujemy kaszę do momentu, aż wchłonie wodę, a na jej powierzchni pojawią się bąbelki (w zależności od grubości kaszy od 5 do 10 minut). Rondelek przykrywamy i zostawiamy na kilka minut.
- Formę o wymiarach 18x21 cm wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy do formy ugotowaną kaszę, łyżką wyrównujemy wierzch. Zostawiamy na minimum 45, aż masa zastygnie.
- Wyjmujemy zbitą kaszę z formy i kroimy na 12 cienkim paseczków, a każdy z nich jeszcze raz na pół. Utworzone prostokąciki przekładamy na blachę wyłożoną pergaminem. Posypujemy przyprawami, ziołami i skrapiamy oliwą.
- Frytki z kaszy jaglanej pieczemy w 180 stopniach przez 15 minut. Następnie odwracamy je na drugą stronę i pieczemy jeszcze 15 minut.
- Jaglane frytki podajemy na ciepło z ulubionym sosem.