Zraziki z kaszy jaglanej z kukurydzą
- SKŁADNIKI:
- - kasza jaglana - 1 szkl
- - cebula - 1 szt
- - kukurydza - 80 g
- - mąka - 2 łyżki
- - jajko - 1 szt
- - sól - 1 łyżeczka
- - pieprz - 1 szczypta
- - kurkuma - 1 szczypta
- - curry - 1 szczypta
- - bulion - 250 ml
- - olej do smażenia
Dziś mam dla Was przepis z kaszy jaglanej , którą taki bardzo lubię.
Robiłam już GOŁĄBKI Z KASZĄ JAGLANĄ oraz KOTLETY Z KASZY JAGLANEJ.
Były też przepyszne KOPYTKA Z KASZY JAGLANEJ.
A dziś ma dla Was przepis na zrazy / frykadelki.
Można jeść je solo lub podać z ulubionym sosem np. śmietanowym.Są świetnym pomysłem na szybki , bezmięsny obiad!
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Kaszę jaglaną gotujemy ok. 20 minut w bulionie , odcedzamy , studzimy, Cebule drobniutko siekamy i podsmażamy na 2 łyżkach oleju. Kukurydzę odsączamy z zalewy. Kaszę wkładamy do miski , dodajemy podsmażoną cebulkę i kukurydzę. Wbijamy jajko. Dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą , pieprzem , curry i kurkumą. Jeśli lubimy bardziej ostre może śmiało dodać jeszcze szczyptę chili – ja tak zrobiłam. Wszystko razem jeszcze raz dokładnie mieszamy. W rękach wyrabiamy niewielkie zraziki. Smażymy na mocno rozgrzanym oleju.
Podajemy gorące!