Dziś przedstawiam przepis na pyszną sałatkę jajeczną. Jednak nie taką zwykłą typu jajka z majonezem, ale z ekstra chrupiącymi dodatkami takimi jak papryka, seler naciowy i korniszony, z dodatkiem aromatycznych ziół.
Mleko zagotować i zasypać grysikiem. Do gorącej masy dodać cukier puder. Masło połączyć z zimnym grysikiem, dodać całe jajko i zapach arakowy.
Na drugą warstwę dodać powidła śliwkowe...
Przepyszna pasta do smarowania pieczywa. Ekspresowa bo na jej wykonanie potrzeba 5 może 7 minut. Jeśli tylko lubicie pasty rybne to ta na pewno Wam posmakuje.
Chlebki jak bułeczki, uniwersalne w zastosowaniu, a przede wszystkim smaczne.
Warto poświęcić nieco czasu i zrobić takie chlebki, bo to co zrobimy sami, smakuje z podwójną siłą.
Wielbicielom babek wielkanocnych polecam wersję zaparzaną. Do ubitych jajek dodaje się rozpuszczone, gorące masło dzięki temu powstaje niezywkle puszysta masa o wspaniałym maślanym aromacie, dodatkowo wzbogacona smakiem prawdziwej wanilii. Po upieczeniu babka smakuje tak pysznie, że znika prawie tak błyskawicznie jak powstaje.
Dzisiaj zapraszam na babkę. Mięciutką, smaczną. Nie jest sucha, ale nie jest też bardzo wilgotna. Taka w sam raz, najlepsza pierwszego dnia po upieczeniu. Moją babkę oblałam gorzką czekoladą, ale można z powodzeniem zrobić słodką polewę, lukier albo po prostu posypać cukrem pudrem. Babkę robi się bardzo prosto i szybko i jest smaczna :).
Roladę łatwo przygotować, a prezentuje się bardzo efektownie i smakuje wybornie. Robiłam wersje z różnymi nadzieniami między innymi z suszonymi pomidorami, innym razem z twarożkiem zmieszanym z szczypiorkiem, rzodkiewką i kiełkami, zawsze smakowała bardzo dobrze. Eksperymentujcie, bawcie się dobrze i smacznego.
Portobello to nic innego ja grzyby, wyglądają jak wielkie pieczarki i podobnie zresztą smakują. Z uwagi na rozmiar wspaniale nadają się do faszerowania i zapiekania w piekarniku. Proponujemy podać je z bryndzą - smakują na prawdę rewelacyjnie.
Dziś szpinakowe babeczki. Piękne, puszyste, mięciutkie i zieloniutkie... takie wiosenne. Są bardzo smaczne. Szpinak dodaje im właściwie tylko koloru, gdyż jest minimalnie wyczuwalny w smaku.
Doskonała przekąska lub przystawka na każdą uroczystość. Dodatek oleju słonecznikowego Kujawski tłoczonego na zimno doskonale uzupełni niedobory wit. E, a zawartość beta-karotenu, lecytyny oraz kwasów omega-6, także pozytywnie wpłyną na nasze zdrowie.
Łódeczki z cykorii są doskonałe pod każdym względem. Wystarczy napełnić je tylko odpowiednim farszem, żeby zrobić wrażenie, zarówno to smakowe jak i wizualne.
Delikatne, wilgotne i mięciutkie, z delikatną nutą czekolady i słodkich bananów, urzeknie każdego. Ciasto ozdobiłam polewą czekoladową i tartymi, suszonymi truskawkami. Jeżeli macie w domu, mocno dojrzałe banany, przygotujcie koniecznie
Jedna ze smaczniejszych surówek, jakie ostatnio jadłam. Chrupiąca kalarepka, por i soczysta gruszka, do tego sos jogurtowy. Surówka smakuje do obiadu i do pochrupania w ciągu dnia. Do surówki można dodać uprażone pestki słonecznika, orzechów włoskich lub rodzynki. Bardzo polecam