Szpinakowe babeczki w wielkanocnej odsłonie


- 4 jajka
- 180g cukru
- 20g cukru waniliowego
- 3/4 szklanki oleju
- 300g mąki
- 2 łyżeczki proszku
- 400g mrożonego szpinaku

Szpinak rozmroź, odsącz z nadmiaru wody i rozdrobnij.
Do misy miksera wbij 4 żółtka, dodaj cukier oraz cukier waniliowy i ucieraj na puszystą masę. Cały czas ucierając dodawaj olej. Następnie stopniowo dodawaj mąkę wymieszaną z proszkiem. Do masy dodaj wcześniej przygotowany szpinak. Białka ubij na sztywną pianę i delikatnie wmieszaj do masy. Surowe ciasto przełóż do papilotek, wypełniając je do 3/4 wysokości. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz 20 -25 minut do suchego patyczka.
Upieczone babeczki przełóż na kratkę do wystudzenia. Aby udekorować je wielkanocne - jak na zdjęciach należy przygotować lukier, czyli kilka łyżek cukru pudru rozmieszać w odrobinie wody, aż powstanie gęsta cukrowa masa. Kokos podpiec na patelni, a czekoladę zetrzeć na tarce o grubych okach. Kiedy już wszystkie składniki będą przygotowane każdą z babeczek należy odrobinę wyciąć na wierzchu, żeby powstało wgłębienie, następnie do wgłębienia trzeba wlać odrobinę luku, obsypać w zależności od preferencji białym kokosem, podpieczonym kokosem cze startą czekoladę. Później trzeba na wierzchu poukładać czekoladowe jajeczka - u mnie jajeczka pomalowane na złoto.

Przy okazji tego wpisu życzę wszystkim czytelnikom bloga
mile spędzonych Świąt Wielkanocnych, smacznego jajka i wesołej zabawy w lany poniedziałek.
Smacznego :)
Wydrukuj przepis