Pełnoziarnisty chleb z miodem i płatkami owsianymi
Nie pytam kto lubi chrupiącą, wypieczoną skórkę na domowym chlebie, bo lubią ją wszyscy. Na tym bochenku jej nie brakuje, bo i bochen ogromny i skórka na nim niesamowita. Chrupiąca, dość gruba i dobrze skarmelizowana, z nutką goryczki podbijającej smak chleba.
To jeden z łatwiejszych w obróbce chlebów i jednocześnie jeden z najsmaczniejszych bochenków na drożdżach. Ciasto dobrze współpracuje z dłońmi wyrabiającej je osoby i nie wymaga misternego składania. Wystarczy zrolować i bochenek z pewnością zachowa odpowiedni kształt podczas pieczenia. Mimo sporej ilości miodu dodanego do ciasta, chleb nie jest wyraźnie słodki. Świetnie komponuje się z pieczonym mięsem i serami. Nadaje się na tosty i jako baza do codziennych kanapek.Gorąco zapraszam też do udziału w trwającym konkursie. Do zdobycia dwa piekarniki Electrolux z funkcją pary. Pieczcie, róbcie zdjęcia i pamiętajcie o odpowiednich hashtagach. Nagrody czekają.
Składniki:
(1 duży bochen)
- 3 szklanki mąki chlebowej 720
- 1,5 szklanki mąki pełnoziarnistej 2000
- 1 szklanka płatków owsianych
- 1/3 szklanki otrębów pszennych
- 7g suszonych drożdży instant
- 2 łyżeczki soli
- 1/4 szklanki płynnego miodu
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka wody
- 3 łyżki oliwy
- do posypania – łyżka miodu, łyżka płatków owsianych
Przygotowanie krok po kroku:
- Mleko i wodę podgrzej z miodem. Do ciepłego płynu wsyp drożdże i zostaw na 5 minut.
- Dodaj mąkę, otręby, płatki owsiane, sól oraz oliwę i zarób ciasto.
- Wyrabiaj przez 10-15 minut aż będzie gładkie i elastyczne. Jak najmniej podsypuj mąką.
- Przykryj ściereczką i pozostaw na 45-60 minut do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
- Wyrośnięte ciasto przełóż na stolnicę. Rozpłaszcz na prostokąt, zroluj ciasno, końcówki dokładnie sklej ze sobą formując podłużny bochenek lub dwa mniejsze.
- Przełóż na blachę złożeniem do dołu. Przykryj i odstaw do wyrośnięcia na 30 minut.
- Wyrośnięty bochenek posmaruj podgrzanym miodem i posyp płatkami owsianymi.
- Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C i piecz z parą przez około 40 minut lub do momentu aż skórka będzie odpowiednio wypieczona.
- Ostudź na kratce.
Smacznego!