Surówka z kalarepki i pora

Surówka z kalarepki i pora
Jedna ze smaczniejszych surówek, jakie ostatnio jadłam. Chrupiąca kalarepka, por i soczysta gruszka, do tego sos jogurtowy. Surówka smakuje do obiadu i do pochrupania w ciągu dnia. Do surówki można dodać uprażone pestki słonecznika, orzechów włoskich lub rodzynki. Bardzo polecam

Zdjęcie - Surówka z kalarepki i pora - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki
  • 1 kalarepka
  • 1/2 pora ( tylko jasna i jasnozielona cześć )
  • 1 twardsza gruszka
  • łyżka posiekanego szczypiorku lub pietruszki
  • rodzynki, orzechy lub prażony słonecznik ( opcjonalnie )
Sos Kalarepę obieram i ścieram na tarce. Por rozcinam wzdłuż, kroję w cienkie paski, a następnie kroję w poprzek na małe kawałki. Gruszkę obieram i ścieram na tarce. Składniki na sos mieszam. Warzywa daję do miseczki i delikatnie mieszam z sosem. Można dodać rodzynki, orzechy lub prażony słonecznik. Przed podaniem dodaję posiekaną pietruszkę lub szczypiorek. Smacznego

Zdjęcie - Surówka z kalarepki i pora - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów