Babka marmurkowa

Babka marmurkowa

                        Dzisiaj zapraszam na babkę. Mięciutką, smaczną. Nie jest sucha, ale nie jest też bardzo wilgotna. Taka w sam raz, najlepsza pierwszego dnia po upieczeniu. Moją babkę oblałam gorzką czekoladą, ale można z powodzeniem zrobić słodką polewę, lukier albo po prostu posypać cukrem pudrem. Babkę robi się bardzo prosto i szybko i jest smaczna :).

Źródło przepisu: Kuchnia szeroko otwarta

Zdjęcie - Babka marmurkowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Babka marmurkowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

*4 duże jajka

*1 i 1/2 szklanki mąki pszennej

*1 szklanka cukru

*1 łyżeczka cukru waniliowego 

*1 łyżeczka aromatu lub ekstraktu waniliowego 

*2 łyżeczki proszku do pieczenia

*180 ml oleju lub 1 kostka masła 200 g

*2 łyżki kakao

 

Wykonanie:

Jajka, cukier, cukier waniliowy i ekstrakt ubić na puszystą pianę. 

Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać przez sito. Do jajek stopniowo dodawać mąkę z proszkiem, ciągle miksując. Po ubiciu jajek z mąką stopniowo dodawać olej lub roztopione i przestudzone masło. 

Formę do pieczenia natłuścić i posypać bułką tartą. Ja robiłam w formie babkowej z kominkiem. 2/3 ciasta wlać do przygotowanej formy. 

Do reszty ciasta wsypać kakao, wymieszać. Kakaową masę wlać na jasną masę, robiąc esy floresy (u mnie kiepskie te esy;)). Formę z ciastem włożyć do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika i piec około 40 minut. 

Po tym czasie sprawdzić patyczkiem czy jest upieczona. 
Wyłączyć piekarnik, ciasto wyjąć, ostudzić. Polać polewą lub lukrem albo posypać cukrem pudrem.

Smacznego :) 

Zdjęcie - Babka marmurkowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Babka marmurkowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów