Miodownik Babci Hani

Miodownik Babci Hani
Zdjęcie - Miodownik Babci Hani - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Miodownik Babci Hani - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Miodownik Babci Hani - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Miodownik Babci Hani - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Miodownik Babci Hani - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Miodownik Babci Hani - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Miodownik Babci Hani - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Miodownik Babci Hani - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Miodownik Babci Hani - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Miodownik Babci Hani - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Miodownik Babci Hani - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Miodownik Babci Hani - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Miodownik Babci Hani - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki Ciasto:
  • mąka - 500 g
  • sztuczny miód - 70 g
  • jajko - 1 szt.
  • cukier - 150 g
  • margaryna PALMA - 50 g
  • soda oczyszczona - płaska łyżeczka
  • śmietana kwaśna/kefir - ½ szklanki
Krem:
  • mleko - 1 ½ szklanki
  • grysik (nie błyskawiczny) - 4 łyżki
  • cukier puder - 100 g
  • margaryna PALMA - 100 g
  • jajko - 1 szt.
Przygotowanie

Zagnieść ciasto jak na pierogi i rozdzielić na 4 części. Rozwałkować. Placuszki piec osobno.

Mleko zagotować i zasypać grysikiem. Do gorącej masy dodać cukier puder. Masło połączyć z zimnym grysikiem, dodać całe jajko i zapach arakowy.

Na drugą warstwę dodać powidła śliwkowe.

Ja zamiast powideł użyłam konfitury z pomarańczy sycylijskich. Pominęłam również jajko w przepisie kremu.

Placki można wyrównać obcinając nierówne brzegi (potem można je zmielić i udekorować nimi tort).

Kategorie przepisów