Rolada biszkoptowa z jabłkami

Rolada biszkoptowa z jabłkami
Lekkie i delikatne ciasto z jabłkami i cynamonem. Biszkopt zrobiłam z jaj, w temperaturze pokojowej, dzięki temu piana ubiła się bardzo szybko. Odpowiednie ciasto dla niezapowiedzianych gości. Przygotujemy błyskawicznie, a kawa z kawałkiem jabłkowej rolady, smakuje nadzwyczajnie ?

Zdjęcie - Rolada biszkoptowa z jabłkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki
  • 6 jaj ( osobno żółtka, osobno białka )
  • 6 łyżek mąki pszennej
  • 6 łyżek cukru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Nadzienie
  • 4 kwaskowate jabłka
  • 4 łyżki agrestowej galaretki
  • łyżeczka cynamonu
Białka ubijam na pianę. Stopniowo dodaję cukier i żółtka, nadal ubijam do czasu, kiedy piana będzie sztywna i lśniąca. Dodaję mąkę, przesianą z proszkiem do pieczenia. Mieszam delikatnie, tylko do połączenia składników. Dużą blaszkę z wyposażenia piekarnika, wykładam papierem do pieczenia. Masę przekładam na papier i wyrównuję powierzchnię. Biszkopt daję do lekko nagrzanego piekarnika i piekę w temperaturze 180 stopni, około 13 minut. Biszkopt jest gotowy, kiedy się przyrumieni ? Gotowy ( jeszcze ciepły ) biszkopt, obracam papierem do góry. Ostrożnie ściągam papier. Na ciasto rozkładam bawełnianą ściereczkę i zwijam roladę wzdłuż dłuższego brzegu. Jabłka obieram i ścieram na dużych oczkach. Przesmażam na patelni z cynamonem, około 4 minuty. Dodaję galaretkę, mieszam do rozpuszczenia galaretki. Roladę rozwijam, ściągam ściereczkę i równomiernie rozkładam jabłka. Ponownie zwijam roladę. Ciasto można odstawić w chłodne miejsce na 30 minut. Przed podaniem, można posypać cukrem pudrem. Udanych wypieków ?

Zdjęcie - Rolada biszkoptowa z jabłkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów