Chlebki "pita"

Chlebki "pita"

Chlebki jak bułeczki, uniwersalne w zastosowaniu, a przede wszystkim smaczne.

Warto poświęcić nieco czasu i zrobić takie chlebki, bo to co zrobimy sami, smakuje z podwójną siłą.

Zapraszam!

Zdjęcie - Chlebki "pita" - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Chlebki "pita" - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Chlebki "pita"

 

.500 gr maki pszennej

.25 gr drozdzy

.1 szklanka letniej wody

.2 lyzki oleju roslinnego

.1 lyzeczka soli

.1 lyzeczka cukru

 

Wykonanie

Piekarnik nagrzewamy do 230 stC wraz z blaszka.

Robimy zaczyn z 2 lyzek maki,1/2 szklanki wody i cukru ( odstawiamy na 15 min. )

Do miski przesiewamy make,dodajemy sol i mieszamy,potem zaczyn,olej ,reszte wody i zagniatamy ciasto ( moze sie okazac,ze trzeba nieco wiecej wody ,to zalezy od jakosci maki i wiazania wody ).

Okrywamy miseczke i odstawiamy do wyrastania na 1 godz.

Wyrosniete ciasto przekladamy na deske i wyrabiamy,potem dzielimy na rowne czesci.

Z kazdej porcji ciasta wyrabiamy maly okragly chlebek.

Chlebki walkujemy na placek ukladamy na goraca blaszke posypana maka ( chlebki juz nie wyrastaja ponownie ).

Pieczemy przez 15 min.

Smacznego!

 

 

Kategorie przepisów