Lekka, orzeźwijająca sałatka, a zarazem bardzo syta. Z powodzeniem może zastąpić obiad. Bardzo zdrowa, pięknie wygląda i świetnie smakuje. Czy trzeba czegoś więcej ? Polecam!
Wzięłam grubą Kuchnię Polską i pomyślałam, że przygotuję coś z pierwszego przepisu, na którym otworzę książkę na chybił - trafił. Padło na tą właśnie surówkę. A więc jest - surówka z selera, gruszki i jabłka. Wybrana drogą losowania :)
Surówkę z surowego buraka już Wam kiedyś przedstawiałam. Pisałam też o wyższości buraka surowego nad gotowanym (chodzi o wartość IG). Dzisiaj wersja z marchewką i dodatkiem awokado. Idealny dodatek do dania mięsnego również dla tych na diecie cukrzycowej.
Sałatka caprese nie tylko prezentuje się na talerzu rewelacyjne, ale również smakuje wybornie. Bardzo proste smaki, które tworzą spójną całość. Osobiście mogę tę sałatkę jeść co wieczór na kolację.
Lekka , chrupiąca , orzeźwiająca surówka z selera i jabłek. Tym razem połączyłam seler korzeniowy z naciowym, dodałam winne jabłko ,orzechy włoskie lub rodzynki i .....co z tego wyszło? Pychotka! Na dodatek surówka prosta do przygotowania i zdrowa.
Smaczne połączenie greckiego sera feta ze słodkim melonem i aromatyczną rukolą w postaci szaszłyków. To propozycja /.../ na pyszną letnią przekąskę lub lekką kolację. Należy jednak zwrócić uwagę na to ,by melon był dojrzały, pachnący i słodki, a ser świeżutki i dobrej jakości. Efekt gwarantowany......
Dość nietypowa sałatka owocowa. Na pierwszy rzut oka wygląda dość standardowo, ale myk polega na tym, że owoce polewa się dressingiem typowym raczej dla sałatek warzywnych.
Surówka Coleslaw jest jedną z najbardziej popularnych i lubianych surówek obiadowych. Podstawowym składnikiem jest szatkowana, surowa kapusta. W zależności od upodobań jej skład można komponować dowolnie
Patrząc na tę surówkę, z pewnością wielu z Was stwierdzi, że wygląda ona znajomo. Nic dziwnego, bo połączenie kapusty, papryki i marchewki jest klasyczne i w mniej lub bardziej podobnej wersji znane w Waszych domach.
Cykoria jest warzywem niedocenianym na naszych stołach. Najczęściej jest dostępna od listopada do kwietnia. Idealna na surówki i sałatki. Można ją łączyć z jabłkami, orzechami, czosnkiem, serami.