Surówka Coleslaw
Surówka Coleslaw jest jedną z najbardziej popularnych i lubianych surówek obiadowych. Podstawowym składnikiem jest szatkowana, surowa kapusta. W zależności od upodobań jej skład można komponować dowolnie. Warzywa można kolejno wrzucać do malaksera, lub po prostu zetrzeć na szatkownicy lub tarce o grubych oczkach.
Składniki:
- połowa małej główki białej kapusty
- ćwierć małej główki czerwonej kapusty
- 1 marchewka
- 1 duża lub 2 mniejsze czerwone papryki
- połowa kalarepy
- 6 rzodkiewek
- 1 lub połowa niedużego fenkułu czyli kopru włoskiego
- dymka lub średniej wielkości cebula
- pół papryczki chili
- kawałek sera parmezan
- sok z połowy cytryny
- opakowanie jogurtu bałkańskiego około 300g
- 1-2 łyżki majonezu (opcjonalnie)
- 1 łyżka musztardy (dijon / francuska/ inna ulubiona)
- sól do smaku
- świeżo zmielony czarny pieprz
Przygotowałam warzywa.
Kolejno szatkowałam białą i czerwoną kapustę.
Marchewkę.
Kalarepkę.
Czerwoną paprykę.
Rzodkiewki.
Fenkuł.
Dymkę i papryczkę chili.
Wszystko wymieszałam. Skropiłam sokiem z cytryny.
Do miseczki przełożyłam jogurt, majonez,musztardę i przyprawy.
Wymieszałam i polałam sosem sałatkę. Na wierzch starłam sporo parmezanu. Smacznego!