Sałatka z arbuza, melona i mango
Dość nietypowa sałatka owocowa. Na pierwszy rzut oka wygląda dość standardowo, ale myk polega na tym, że owoce polewa się dressingiem typowym raczej dla sałatek warzywnych. Ja darowałam sobie czosnek, bo uznałam, że ten eksperyment mnie przerasta – choć, jak wiecie, jestem baaardzo otwarta na nowe smaki. Miód, chili i mięta doskonale według mnie dopełniły smak tej orzeźwiającej, deserowej sałatki rodem z RPA.
SAŁATKA Z ARBUZA, MELONA I MANGO
(2 porcje)
1 dojrzałe mango,
1/8 arbuza,
½ melona,
kilka listków mięty,
¼ zielonej papryczki chili,
½ ząbka czosnku (pominęłam),
1 łyżka soku z limonki,
1 łyżeczka oleju,
1 łyżeczka miodu,
odrobina soli
Miąższ owoców pokroić na kawałki, miętę posiekać.
Z posiekanej papryczki chili (bez pestek), czosnku, soku z limonki, oleju, miodu i odrobiny soli zrobić sos. Skropić owoce i wymieszać.
(przepis z magazynu „Kuchnia” 5/2012)