Sałatka z winogronami i mozzarellą
Po długim weekendzie coś lekkiego: Sałatka z winogronami i mozzarellą. Szybka i prosta, bardzo smaczna, idealna na każdą porę dnia. Spróbujcie :)
SKŁADNIKI na 2 porcje:
1 op. świeżego szpinaku lub mixu sałat (150g)
ok. 16 dużych kulek winogron
1 kulki mozzarelli (120g)
2 łyżki posiekanych orzechów włoskich
dresssing: 1 łyżeczka miodu, 1 łyżeczka octu jabłkowego, 1 łyżka oliwy z oliwek, 3 łyżki wody
Szpinak lub sałaty rozłóż na półmisku. Dodaj pokrojone na połówki winogrona oraz poszarpana na kawałki mozzarellę. Posyp orzechami.
W szklaneczce wymieszaj miód z octem, dodaj wodę, a następnie oliwę. Wymieszaj dokladnie.
Sałatkę polej przygotowanym dressingiem przed podaniem.
1 porcja zawiera średnio:
energia: 325 kcal
białko: 19 g
węglowodany: 26 g
błonnik: 8,37 g
tłuszcze: 4,4 g
cholesterol:39