Włoska flaga, czyli Sałatka Caprese

Włoska flaga, czyli Sałatka Caprese

Zdjęcie - Włoska flaga, czyli Sałatka Caprese - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Sałatka caprese nie tylko prezentuje się na talerzu rewelacyjne, ale również smakuje wybornie. Bardzo proste smaki, które tworzą spójną całość. Osobiście mogę tę sałatkę jeść co wieczór na kolację.

Moim małym wkładem jest coś co sprawia, że sałatka ta staje się bardziej wyrafinowana. Mówię o kremie balsamicznym. Jeżeli jeszcze nigdy nie próbowaliście go to koniecznie spróbujcie. Krem balsamiczny świetnie nadaje się jako dodatek do wielu dań wytrawnych, jak również sałatek owocowych i deserów.

Składniki:

  • 2 dojrzałe pomidory
  • 2 kulki sera mozzarella
  • kilka listków bazylii
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz, do smaku
  • krem balsamiczny

Sposób przygotowania:

Zdjęcie - Włoska flaga, czyli Sałatka Caprese - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

1. Pomidory i mozzarellę pokrój w plasterki. Najlepiej pokroić je tak, aby otrzymać tyle samo plasterków pomidora co i mozzarelli.

2. Na talerzu ułóż po kolei plasterek pomidora, następnie mozzarelli. i tak aż skończysz całą kulkę sera i jeden pomidor.

3. Pomiędzy ser i mozzarellę włóż kilka listków bazylii.

4. Skrop odrobiną oliwy z oliwek.

5. Lekko posól i popierz.

6. Całość skrop kremem balsamicznym.

7. Smacznego!Zdjęcie - Włoska flaga, czyli Sałatka Caprese - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ilość porcji: x 2 Czas przygotowania: 10min

Kategorie przepisów