Surówka z kapusty i papryki
Patrząc na tę surówkę, z pewnością wielu z Was stwierdzi, że wygląda ona znajomo. Nic dziwnego, bo połączenie kapusty, papryki i marchewki jest klasyczne i w mniej lub bardziej podobnej wersji znane w Waszych domach.
Dość ciekawy jest jednak fakt, że taka sama surówka znana jest również w Republiki Południowej Afryki – a to za sprawą Brytyjczyków i Irlandczyków, którzy przybywając w te rejony, wnieśli do kuchni potrawy z kapusty.
Surówka jest uniwersalna i pasuje do wielu potraw – od gulaszów po szaszłyki. Ja podałam ją jako dodatek do szaszłyków z cielęciną i suszonymi morelami.
SURÓWKA Z KAPUSTY I PAPRYKI
1 mała główka białej kapusty,
1 mała marchewka,
po ½ strąka czerwonej,
żółtej i zielonej papryki,
½ łyżeczki soli,
3 łyżki oleju roślinnego,
2 łyżki soku z limonki,
1 czerwona papryczka chili (zastąpiłam płatkami chili),
2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki
Kapustę poszatkować, obraną marchewkę pokroić wzdłuż na cienkie paski za pomocą obieraczki. Oczyszczone papryki pokroić w paseczki. Wymieszać warzywa z solą i odstawić na 15 minut.
Po tym czasie skropić olejem i sokiem z limonki, wymieszać z posiekaną papryczką chili i natką.
(przepis z magazynu "Kuchnia" 5/2012)