Surówka z cykorii
Cykoria jest warzywem niedocenianym na naszych stołach. Najczęściej jest dostępna od listopada do kwietnia. Idealna na surówki i sałatki. Można ją łączyć z jabłkami, orzechami, czosnkiem, serami. Jest warzywem niskokalorycznym, 100 g cykorii to tylko 17 kcal. Można ją chrupać jako dodatek do kanapek.
Wzmacnia odporność organizmu, chroni organizm przed infekcjami, przeziębieniami, usprawnia metabolizm, zmniejsza wchłanianie tłuszczów, poprawia trawienie,
obniża cholesterol,
oczyszcza organizm z toksyn,
wzmacnia włosy, paznokcie, łagodzi podrażnienia skóry, pomaga w leczeniu trądziku i łuszczycy.
Warzywo należy przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu by nie straciło swych zdrowotnych oraz smakowych walorów.
Wcale nie musi być gorzka. W poniższej surówce nie wyczuje się goryczy. Połączenie jej ze słodkim jabłkiem, polanej sosem z dodatkiem czosnku jest naprawdę smaczną propozycją.
Składniki:
- 3 cykorie
- 2 słodkie jabłka
- sok z połowy cytryny
- 30-50 g orzechów włoskich ( opcjonalnie)
Składniki na sos:
- 200 ml śmietany jogurtowej
- 1 łyżeczka musztardy np.dijon
- 2 łyżeczki octu winnego np.jabłkowego
- 1 ząbek czosnku ( starty lub wyciśnięty przez praskę)
- sól
- świeżo zmielony czarny pieprz
- 1 łyżka majonezu (opcjonalnie)
Cykorie umyłam i osuszyłam. Odkroiłam twarde głąby. Pokroiłam na mniejsze kawałki.
Jabłka obrałam ze skórki i starłam na tarce o dużych oczkach. Można też pokroić je w drobną kostkę. Skropiłam je sokiem z cytryny aby nie ściemniały.
W miseczce połączyłam składniki na sos.
Polałam nim cykorię.
Wymieszałam.
Smacznego!