Surówka z czerwonej kapusty z jabłkiem, rodzynkami i słonecznikiem.

Surówka z czerwonej kapusty z jabłkiem, rodzynkami i słonecznikiem.

W dzieciństwie nie lubiłam czerwonej kapusty. Nie podobał mi się jej smak, kolor, ani konsystencja. Mama podawała ją zazwyczaj gotowaną z cebulką i chrupiącymi drobinkami boczku. Dopiero po latach doceniłam jej walory i pozwoliłam sobie na nieco eksperymentów podczas jej przygotowania. Tak powstało kilka smacznych przepisów…

Mimo to czerwoną kapustę przyrządzam stosunkowo rzadko, stawiając zazwyczaj na bardziej popularne rozwiązania. Gdy spróbowałam tej surówki uświadomiłam sobie, że zbyt rzadko…

Czaruje z talerza nie tylko wyjątkowym purpurowym kolorem. Jest prosta i świetnie pasuje do obiadu, a jeśli nie zapomnimy wcześniej namoczyć rodzynek i słonecznika, jej przygotowanie zajmie zaledwie kilka chwil. Jestem przekonana, że jej niesamowita chrupkość i słodko-kwaskowy smak spełni Wasze oczekiwania.Musicie jej skosztować…

Zdjęcie - Surówka z czerwonej kapusty z jabłkiem, rodzynkami i słonecznikiem. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • 1/2 niedużej główki czerwonej kapusty
  • 1 jabłko
  • 2 łyżki rodzynek
  • 4 łyżki słonecznika
  • sok z 1 cytryny
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżki oleju lub oliwy
  • sól
  • pieprz do smaku

Przygotowanie:

  • Rodzynki i ziarna słonecznika zalać w osobnych miseczkach wrzątkiem i odstawić do namoczenia na 1-2 godziny.
  • Kapustę drobno poszatkować.
  • Jabłko zetrzeć na tarce na grubych oczkach.
  • Wszystkie składniki połączyć, skropić sokiem z cytryny i olejem. Doprawić do smaku cukrem, solą i pieprzem i dokładnie wymieszać.

Smacznego!

Zdjęcie - Surówka z czerwonej kapusty z jabłkiem, rodzynkami i słonecznikiem. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów