Mini szaszłyki z melona i sera feta
Smaczne połączenie greckiego sera feta ze słodkim melonem i aromatyczną rukolą w postaci szaszłyków. To propozycja /pomysł pochodzi stąd/ na pyszną letnią przekąskę lub lekką kolację. Należy jednak zwrócić uwagę na to ,by melon był dojrzały, pachnący i słodki, a ser świeżutki i dobrej jakości. Efekt gwarantowany......
Bardzo lubię takie zestawienie składników , choć przyznam , że moim zdecydowanym faworytem jest zestaw: melon i szynka parmeńska /zobacz/ .......dlaczego warto jeść melony? /zobacz/ Składniki:
-Melon umyć, przekroić na pół i usunąć pestki. -Specjalną metalową łyżeczką wydrążyć kuleczki. -Ser feta pokroić w kostki /ok.2 cm/. -Rukolę umyć i osuszyć. -Na drewniany patyczek szaszłykowy /u mnie wykałaczki/ nakładać dowolnie , na przemian melon ,rukolę i ser /u mnie 2 kulki melona i kostka sera /. -Szaszłyki ułożyć na półmisku, oprószyć pieprzem, można skropić oliwą z oliwek lub octem balsamicznym. Do podania szaszłyków można wykorzystać odwróconą połówkę z wydrążonego melona. Należy umieścić go na półmisku i w skórę wbić gotowe szaszłyki.