Sałatka z kurczakiem i quinoa
Lekka, orzeźwijająca sałatka, a zarazem bardzo syta. Z powodzeniem może zastąpić obiad. Bardzo zdrowa, pięknie wygląda i świetnie smakuje. Czy trzeba czegoś więcej ? Polecam!
SKŁADNIKI:
3/4 szklanki quinoa(komosy ryżowej)
1 duża, ugotowana pierś kurczaka
1 pomarańcza
1/2 awokado
1/2 granatu
2 łyżki orzeszków pinii
sól i pieprz do smaku
1-2 łyżki dobrej oliwy z oliwek
Quinoa ugotować w osolonej wodzie proporcji 1:2 (1 porcja kaszy na 2 porcje wody). Ostudzić. Pomarańczę przekroić na pół, wydrążyć (użyjemy pomarańczowych miseczek do sałatki), a miąższ pokroić w kostkę. Awokado i kurczaka także pokroi w niewielką kostkę. Pestki granatu wydrążyć.Quinoa wymieszać w miseczce z kurczakiem, awokado, pomarańczem i pestkami granatu. Dolać łyżkę oliwy, doprawić solą i pieprzem. Sałatką napełnić wydrążone pomarańcze. Posypać orzeszkami pinii i podawać.