Fasolka z tego przepisu jest dobra do spożycia zaraz po otwarciu słoika i odsączeniu zalewy. Można ją wrzucić na patelnię z podsmażaną tartą bułeczką, albo na przykład dodać do sałatki.
Ten dżem bardzo mnie zaskoczył - jest naprawdę bardzo pyszny. Najlepiej wybrać do niego mocno dojrzałe kiwi, bardzo miękkie, czasami bywają już przeceniane w sklepach, ale do dżemu będą idealne.
W przetworach, dzielnie będzie pomagać mi mój "klon". Lubi pitrasić i wyraziła chęć, do podzielenia się z wami, swoimi czarodziejskimi wynalazkami:) Ja z braku chęci i czasu, poprzestanę tylko na ogórasach i papryce. Resztę przepisów zostawiam siostrze. Mam nadzieję, że nie rozmyśli się i nie powie: MAM DOŚĆ! MOJE SŁOIKI, MOJE GARY, KONIEC KROPKA.
Do garnka teflonowego wrzuciłam wypestkowane śliwki pokrojone w ćwiartki. Zasypałam cukrem i postawiłam na średnim gazie aż zaczęło skwierczeć. Zmniejszyłam ogień - tak minimalnie, by nie bulgotało za bardzo i smażyłam ok 30-40 minut, od czasu do czasu mieszając. Wyłączyłam i odstawiłam dżem do ostygnięcia do następnego dnia.
Popijajac pyszny, ciemny napoj nagle doznalam olsnienia. Przeciez w Ich ogrodzie pelno bylo mleczy i do tego w 100% ekologicznych. Cale towarzystwo przystapilo wiec do zbierania kwiecia, a najwiecej uciechy miala nasza Latorosl.
Zamiast cukierków do pogryzania, jak rodzynki.Robi się to cudo przez cztery dni. Wychodzi 2 x ok. 500 ml wiśni, trochę soku i syropu. Wiśnie wyglądają trochę jak rodzynki, tylko są ciemne i znacznie słodsze.
Zrobiłam swój pierwszy dżem:) Udał się! Pachnie pięknie i smakuje. Zamknęłam go w słoiczki i będzie sobie czekał na otwarcie:) Myślę, że do świeżutkich, ciepłych bułeczek będzie pasował idealnie! Przepis na pachnący dżem rabarbarowo - truskawkowy znalazłam u Dorotki. Dałam mrożone truskawki (które mroziłam w zeszłym roku), ale kolejny zrobię ze świeżymi, jak tylko się pojawią. :)
Przedstawiam propozycję do akcji "PRZETWORY 2010". Zaczynam od ogórków w zalewie curry:-) Ja za tymi ogórkami nie przepadam, ale uwielbiają je mój mąż i brat. Ostatnio sprawdziły się również na imprezie, wszystkim smakowały jako przygryzka do chleba, polecam!
Sałatka z cukinii na zimę z dowolnymi ziołami, podpowiedziała mi jedna osoba z GP pytają mnie przy moim wpisie ogórkowej sałtki czy można zrobić tak cukinie zamiast ogórków. I postanowiłam zrobić ją tylko nie z koperkiem lecz z ziołami i proporcje też trochę inne bez ostrej papryczki i powiem wam że wyszły super przed pasteryzacją i po polecam
Tym razem czas na ogórki słodko-kwaśne według przepisu mojej mamy. Nie wyobrażam sobie, że mogłoby ich zabraknąć szczególnie w okresie zimowym, polecam!
Spóźniony trochę przepis, bo akcja grzybowa się już skończyła. Jednak chciałabym się z Wami podzielić przepisem na grzybki w occie według przepisu mojej mamy. Wykorzystuję je przede wszystkim do sałatek i jako przekąskę na imprezkach, polecam!
Bardzo aromatyczna konfitura mandarynkowa z korzenną nutką. Uwielbiam domowe dżemy powidła, wszelkie konfitury... i nigdy ich nie kupuje, w dodatku są tak proste do zrobienia w domu. Gdy mam ochotę na coś słodkiego, a w domu pustki to taki dżem z jogurtem naturalnym jak znalazł :-)Polecam.
Ogórki nie obieramy ścieramy na tarce duże oczka. Do miski z ogórkami dodajemy kawałki kopru, pokrojony w kostkę czosnek. Dolewamy 2 litry przegotowanej zimnej wody. Dajemy 2 duże łyżki soli . Mieszamy. Taki przecier nalewamy do słoików.