Ogórki w zalewie curry
Przedstawiam propozycję do akcji "PRZETWORY 2010". Zaczynam od ogórków w zalewie curry:-) Ja za tymi ogórkami nie przepadam, ale uwielbiają je mój mąż i brat. Ostatnio sprawdziły się również na imprezie, wszystkim smakowały jako przygryzka do chleba, polecam!
Zalewa:
1 litr wody
1 szklanka cukru
1 szklanka octu
3 łyżeczki soli
3 łyżeczki przyprawy curry
Dodatkowo:
2 kg ogórków
liście selera
2 duże cebule
paczka gorczycy
2 kg ogórków umyć, pokroić wzdłuż na cienkie plastry.
Przygotować zalewę. Wodę wraz z cukrem, octem, solą i przyprawą curry zagotować, ostudzić. Zimną zalewą zalać ogórki poukładane w słoikach.
Do każdego słoika włożyć liść selera, plasterek cebuli i 1/2 łyżeczki gorczycy. Gotować od 7-10 minut, gotowe!
Smacznego:-)