Dżem z rabarbaru i truskawek
Zrobiłam swój pierwszy dżem:) Udał się! Pachnie pięknie i smakuje. Zamknęłam go w słoiczki i będzie sobie czekał na otwarcie:) Myślę, że do świeżutkich, ciepłych bułeczek będzie pasował idealnie! Przepis na pachnący dżem rabarbarowo - truskawkowy znalazłam u Dorotki. Dałam mrożone truskawki (które mroziłam w zeszłym roku), ale kolejny zrobię ze świeżymi, jak tylko się pojawią. :)
Składniki:
*1 kg rabarbaru, obranego i pociętego na nieduże kawałki
*pół kilo truskawek, odszypułkowanych i przepołowionych
*1 szklanka cukru lub więcej (u mnie więcej niż szklanka)
*sok z połowy cytryny
*od siebie dodałam jeszcze pół laski wanilii
Wykonanie:
Rabarbar, truskawki, sok z cytryny i cukier umieścić w garnku z grubym dnem i zagotować. Gotować kilka godzin, aż dżem zgęstnieje, dobrze jest gotowanie rozłożyć na 2 dni.
Słoiki wyparzyć (wrzącą wodą lub w piekarniku nagrzanym do 100 stopni C). Przelać konfiturę, dobrze zakręcić. Ja postawiłam słoiczki do góry nogami o owinęłam ręcznikami.
Z przepisu otrzymałam 2 i pół słoiczka dżemu :)
Smacznego:)