Dżem z rabarbaru i truskawek

Dżem z rabarbaru i truskawek

                      Zrobiłam swój pierwszy dżem:) Udał się! Pachnie pięknie i smakuje. Zamknęłam go w słoiczki i będzie sobie czekał na otwarcie:) Myślę, że do świeżutkich, ciepłych bułeczek będzie pasował idealnie! Przepis na pachnący dżem rabarbarowo - truskawkowy znalazłam u Dorotki. Dałam mrożone truskawki (które mroziłam w zeszłym roku), ale kolejny zrobię ze świeżymi, jak tylko się pojawią. :)

Zdjęcie - Dżem z rabarbaru i truskawek  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Składniki:

*1 kg rabarbaru, obranego i pociętego na nieduże kawałki

*pół kilo truskawek, odszypułkowanych i przepołowionych

*1 szklanka cukru lub więcej (u mnie więcej niż szklanka)

*sok z połowy cytryny

*od siebie dodałam jeszcze pół laski wanilii

 

Wykonanie:

Rabarbar, truskawki, sok z cytryny i cukier umieścić w garnku z grubym dnem i zagotować. Gotować kilka godzin, aż dżem zgęstnieje, dobrze jest gotowanie rozłożyć na 2 dni.

Słoiki wyparzyć (wrzącą wodą lub w piekarniku nagrzanym do 100 stopni C). Przelać konfiturę, dobrze zakręcić. Ja postawiłam słoiczki do góry nogami o owinęłam ręcznikami.

Z przepisu otrzymałam 2 i pół słoiczka dżemu :)

Smacznego:)

Zdjęcie - Dżem z rabarbaru i truskawek  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Dżem z rabarbaru i truskawek  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów