Fasolka szparagowa w słoikach na zimę

Bardzo lubię fasolkę szparagową jako dodatek do obiadu - a taki sposób jej przetworzenia pozwala na szybkie przygotowanie w razie potrzeby. Można oczywiście w zimie używać fasolki mrożonej, ale trzeba ją oczywiście wcześniej ugotować.

Fasolka z tego przepisu jest dobra do spożycia zaraz po otwarciu słoika i odsączeniu zalewy. Można ją wrzucić na patelnię z podsmażaną tartą bułeczką, albo na przykład dodać do sałatki.

Przepis z mojego archiwum.

Składniki:

1 kg fasolki szparagowej

Zalewa: na 1 l wody, płaska łyżeczka soli i ćwierć łyżeczki kwasku cytrynowego

Fasolkę umyj, obetnij końce i usuń włókna. Następnie ugotuj na półtwardo (ja

gotuję ok. 10 minut na parze).

W ciepłej wodzie rozpuść sól i kwasek. Włóż fasolkę do słoików i zalej zalewą.

Słoiki pasteryzuj około 30-40 minut. Po wyjęciu z garnka, postaw do góry dnem, aż ostygną.

Zdjęcie - Fasolka szparagowa w słoikach na zimę - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów

Podobne przepisy