Fasolka szparagowa w słoikach na zimę
Bardzo lubię fasolkę szparagową jako dodatek do obiadu - a taki sposób jej przetworzenia pozwala na szybkie przygotowanie w razie potrzeby. Można oczywiście w zimie używać fasolki mrożonej, ale trzeba ją oczywiście wcześniej ugotować.
Fasolka z tego przepisu jest dobra do spożycia zaraz po otwarciu słoika i odsączeniu zalewy. Można ją wrzucić na patelnię z podsmażaną tartą bułeczką, albo na przykład dodać do sałatki.
Przepis z mojego archiwum.
Składniki:
1 kg fasolki szparagowej
Zalewa: na 1 l wody, płaska łyżeczka soli i ćwierć łyżeczki kwasku cytrynowego
Fasolkę umyj, obetnij końce i usuń włókna. Następnie ugotuj na półtwardo (ja
gotuję ok. 10 minut na parze).
W ciepłej wodzie rozpuść sól i kwasek. Włóż fasolkę do słoików i zalej zalewą.
Słoiki pasteryzuj około 30-40 minut. Po wyjęciu z garnka, postaw do góry dnem, aż ostygną.