Wzorowałam się na przepisie Truskawkowej Ani i powstał mi taki oto dżem rabarbarowy z dodatkiem wanilii i cynamonu. Wyszedł bardzo smaczny, aczkolwiek bardziej go czuć przyprawami niż samym rabarbarem ;), jednak mi to nie przeszkadza, bo smak i zapach tych przypraw uwielbiam!:)
Konfitura cebulowa która wspaniale smakuje z serem choć nie tylko - do tego ma piękny słoneczny kolor :-) Bardzo lubię łączyć różne konfitury z mięsem czy też serami a ten zdecydowanie bardzo mi smakuje. polecam
Jarzębina nie wszystkim może smakować , bo ma swój specyficzny aromat, ma posmak goryczki. Ale jako dodatek do mięs i serów świetnie się nadaje i śmiało może konkurować z żurawiną.
Dżem wyszedł bardzo aromatyczny, słodko-gorzki. Lekka nuta goryczki pojawia się za sprawą pomarańczowych skórek. Mnie one nie przeszkadzają, ale jeśli za nimi nie przepadacie, możecie je pominąć.
Jest bardzo łatwy do przygotowania, a jednocześnie smakuje wyjątkowo. Wychodzi gęsty, aromatyczny, ale delikatny. Chyba najlepiej jeść go samego, ale nadaje się oczywiście również do kanapek czy wypieków.
Prawidłowo zakiszone warzywa długo zachowują swoje właściwości smakowe. Najczęściej kisimy kapustę i ogórki, a do kiszenia idealnie nadaje się również papryka. Jeśli nie lubisz papryki z octu, ten przepis jest dla Ciebie idealny.
Fasolka szparagowa to jedno z moich ulubionych sezonowych warzyw. Sezon trwa krótko, dlatego warto przygotować domowe "konserwy" na zimową porę. Ta domowa nie może równać się z fasolką z lady chłodniczej lub słoikową konserwą sklepową.