Ogórki słodko-kwaśne według przepisu mojej mamy
Tym razem czas na ogórki słodko-kwaśne według przepisu mojej mamy. Nie wyobrażam sobie, że mogłoby ich zabraknąć szczególnie w okresie zimowym, polecam!
Składniki:
ogórki
3 szklanki octu (6 lub 10 %)
35 dag cukru kryształu
6 dag soli (2-3 łyżki)
2 litry wody (1 szklanka więcej, jeśli jest to ocet 10 %)
kilka ziaren gorczycy
2-3 ziela angielskie
1 liść laurowy
cebula
czosnek
marchewka
koper
chrzan
5-6 ziaren pieprzu
1 łyżeczka gorczycy
Ogórki umyć dokładnie, układać je równo w umytych słoikach.
Do każdego słoika włożyć: ziela angielskie, pieprz, gorczycę, liść laurowy, 2 krażki cebuli, pokrojony w plasterki ząbek czosnku, 2-3 kawałki marchewki (ja kroję marchewkę w słupki), koper i chrzan (ilość według uznania, ja wkładam górną część kopru, czyli kwiatostan oraz 2 słupki chrzanu).
Przygotować zalewę. Zagotować wodę z octem, cukrem oraz solą. Gorącą zalewą zalewać ogórki w słoikach. Pasteryzować 5 minut, gorące przewracać do góry nogami, gotowe!
Smacznego!