Ogórki małosolne
„Ogórki małosolne mają tę zaletę, że szybko się je robi i już po kilku dniach można je jeść. Ale trzeba je zużyć dość szybko, bo długo trzymane stają się niezbyt smaczne. Z kolei lepiej się kiszą gdy jest ich większa ilość. Dlatego gdy już są dobre do konsumpcji, trzeba je wstawić do lodówki, aby dłużej się nimi cieszyć. Ja zazwyczaj na małosolne wybieram te mniej urodziwe, a ładniejsze robię w słoiki na zimę”.
Ogórki małosolne
2kg ogórków gruntowych
4 szklanki wody
3 baldachy kopru
5 ząbków czosnku
20g soli (1 łyżka stołowa)
Umyj dokładnie ogórki. Ułóż ciasno w wyparzonym naczyniu kamionkowym lub słoju, przekładając je koprem i ząbkami czosnku. Wymieszaj wodę z solą i zalej nią ogórki. Przyciśnij talerzykiem. Przykryj i trzymaj w temperaturze pokojowej. Już po 3-4 dniach będą dobre do jedzenia.