Konfitura z winogron

Konfitura z winogron

Czas na zimowe przetwory.

W przetworach, dzielnie będzie pomagać mi mój "klon". Lubi pitrasić i wyraziła chęć, do podzielenia się z wami, swoimi czarodziejskimi wynalazkami:) Ja z braku chęci i czasu, poprzestanę tylko na ogórasach i papryce. Resztę przepisów zostawiam siostrze. Mam nadzieję, że nie rozmyśli się i nie powie: MAM DOŚĆ! MOJE SŁOIKI, MOJE GARY, KONIEC KROPKA.

Uffff klonie liczę na ciebie;)

Mój skromny udział w "przetwórstwie" słoikowym to zdjęcia:)))

Na pierwszy strzał daję konfiturę z winogron. Zimą posłuży nam do wypieków i pieczonych mięs.

Konfitura z winogron

2,5 kg białego winogrona

200 ml słodkiego wermutu

1/2 paczki goździków

1 kg cukru

1 torebka cukru żelującego

 

Winogrona umyć, owoce oddzielić od gałązek. Owoce przekroić na połówki i usunąć pestki. Wrzucić do garnka, zalać wermutem, dodać goździki. Wszystko zagotować, dodać cukier i torebkę cukru żelującego. Gotować 5 minut. Słoiki napełniać gorącą konfiturą i szczelnie zamknąć.

 

Kategorie przepisów