Konfitura z winogron
Czas na zimowe przetwory.
W przetworach, dzielnie będzie pomagać mi mój "klon". Lubi pitrasić i wyraziła chęć, do podzielenia się z wami, swoimi czarodziejskimi wynalazkami:) Ja z braku chęci i czasu, poprzestanę tylko na ogórasach i papryce. Resztę przepisów zostawiam siostrze. Mam nadzieję, że nie rozmyśli się i nie powie: MAM DOŚĆ! MOJE SŁOIKI, MOJE GARY, KONIEC KROPKA.
Uffff klonie liczę na ciebie;)
Mój skromny udział w "przetwórstwie" słoikowym to zdjęcia:)))
Na pierwszy strzał daję konfiturę z winogron. Zimą posłuży nam do wypieków i pieczonych mięs.
Konfitura z winogron
2,5 kg białego winogrona
200 ml słodkiego wermutu
1/2 paczki goździków
1 kg cukru
1 torebka cukru żelującego
Winogrona umyć, owoce oddzielić od gałązek. Owoce przekroić na połówki i usunąć pestki. Wrzucić do garnka, zalać wermutem, dodać goździki. Wszystko zagotować, dodać cukier i torebkę cukru żelującego. Gotować 5 minut. Słoiki napełniać gorącą konfiturą i szczelnie zamknąć.