Konfitura mandarynkowo - korzenna
Bardzo aromatyczna konfitura mandarynkowa z korzenną nutką. Uwielbiam domowe dżemy powidła, wszelkie konfitury... i nigdy ich nie kupuje, w dodatku są tak proste do zrobienia w domu. Gdy mam ochotę na coś słodkiego, a w domu pustki to taki dżem z jogurtem naturalnym jak znalazł :-)Polecam.
- 1 kg mandarynek
- 1 pomarańcz
- 1,5 szklanki brązowego cukru
- 2 łyżki przyprawy do piernika najlepiej domowej
- sok z połowy cytryny
Zagotować wodę z cukrem dodać obrane mandarynki oraz sok z cytryny i gotować na małym ogniu ok 3 godzinki co jakiś czas mieszając, aż połowa płynu odparuje. Zdjąć z ognia i dodać przyprawy odstawić na jeden dzień w chłodnym miejscu. Kolejnego dnia znowu wstawić na gaz i gotować do prawie całkowitego odparowania płynu ciągle mieszając - aby się nie przypaliło. Zdjąć z ognia i przełożyć do słoiczków - pasteryzować ok 20 minut od zagotowania wody. Dżem po wystygnięciu robi się bardziej gęsty.
Smacznego
Wydrukuj przepis