Konfitura mandarynkowo - korzenna

Konfitura mandarynkowo - korzenna

Zdjęcie - Konfitura mandarynkowo - korzenna   - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Bardzo aromatyczna konfitura mandarynkowa z korzenną nutką. Uwielbiam domowe dżemy powidła, wszelkie konfitury...  i nigdy ich nie kupuje, w dodatku są tak proste do zrobienia w domu. Gdy mam ochotę na coś słodkiego, a w domu pustki to taki dżem z jogurtem naturalnym jak znalazł :-)Polecam.

  • 1 kg mandarynek 
  • 1 pomarańcz
  • 1,5 szklanki brązowego cukru 
  • 2 łyżki przyprawy do piernika najlepiej domowej 
  • sok z połowy cytryny

Zagotować wodę z cukrem dodać obrane mandarynki oraz sok z cytryny i gotować na małym ogniu ok 3 godzinki co jakiś czas mieszając, aż połowa płynu odparuje.  Zdjąć z ognia i dodać przyprawy odstawić na jeden dzień w chłodnym miejscu. Kolejnego dnia znowu wstawić na gaz i gotować do prawie całkowitego odparowania płynu ciągle mieszając - aby się nie przypaliło. Zdjąć z ognia i przełożyć do słoiczków - pasteryzować ok 20 minut od zagotowania wody. Dżem po wystygnięciu robi się bardziej gęsty.

Smacznego

Wydrukuj przepis

Zdjęcie - Konfitura mandarynkowo - korzenna   - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Konfitura mandarynkowo - korzenna   - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Kategorie przepisów