Takie grzybki pamiętam z dzieciństwa i mama nadal robi je od czasu do czasu. W piwnicy mam około 10 słoików i idealnie nadają się do mięska i ziemniaczków.
Bardzo dobry smalec najlepiej smakuje z ogórkami małosolnymi w okresie letnim. Świetny do domowej biesiady kto go zasmakuje pierwszy raz nie będzie mógł przestać ... Polecam dla smakoszy
Ogórki umyć, korzeń chrzanu oczyścić i podzielić na mniejsze kawałki. Do gara włożyć ogórki, sporą część kopru, chrzan, ząbki czosnku i kilka listków czarnej porzeczki.
Robienie konfitur naprawdę nie jest skomplikowane i wymaga żadnych specjalnych przyrządów czy fiksów. Wystarczą owoce i cukier. No i trochę cierpliwości
To niesamowite ale udało mi się kupić kiszony czosnek w Warszawie - tak tak! kiszony - jak ogórki, a nie marynowany w occie. No i nie tylko same główki ale także zielone łodygi! Rewelacja! Czerwone główki są farbowane - albo sokiem z granatów albo z buraków.
Robienie zapraw na zimę to już tradycja w moim domu. Zaprawiamy różne pyszne owoce i warzywa. Co roku w mojej kuchni powstaje coś nowego - w tym roku ogórki o smaku gyros.
Smaczna sałatka z ogórków, na którą przepis dostałam od mamy. Idealna, gdy zimą nie wiemy co podać do obiadu. Z tej proporcji wyszło mi 10 słoiczków. Na zdjęciu wygląda może nieciekawie, ale miałam dziś utrudnione pstrykanie fotek, więc sami rozumiecie:)
Propozycje słoikowa: tym razem mieszane warzywa w postaci pikli. Połączenie papryki, cukinii oraz ogórków. Będą świetnym dodatkiem do pieczonego mięsa.
Wyborne gruszki do pasztetu, świątecznego indyka i pieczonej kaczki. Marynowane w czerwonym winie i occie winnym z dodatkiem aromatycznych przypraw. Robię je od lat i są u nas w domu po dżemie truskawkowym najlepiej schodzącymi przetworami.
Buraki ugotować, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Paprykę i cebulę pokroić. Składniki zalewy zagotować. Dodać do niej paprykę, gotować kilka minut. Po tym czasie dodać cebulę i znów chwilę pogotować. Na końcu dodać buraki. Wszystko razem wymieszać. Wkładać do słoiczków. Pasteryzować 10 minut. Smacznego :)
Do sporego garnka wlewam wodę, ocet, sól i cukier - podgrzewam tak długo aż cukier i sól się rozpuszczą. Do garnka wkładam teraz dynię i przyprawy (...) doprowadzam do wrzenia, zmniejszam ogień do minimum i gotuje ok 30-40 minut. Dynia musi zmięknąć i stać się przeźroczysta...
Tradycyjne, wg przepisu mojej Babci, najlepsze na świecie. Teraz właśnie nastał czas na ich produkcję - po pierwszych przymrozkach, kiedy śliwki są przymarszczone przy ogonkach, mają najwyższy poziom fruktozy i powidła praktycznie nie wymagają dosładzania
Kolejny przepis uzyskany od teściowej. Sos ten robi u niej w domu furorę. I ja też po spróbowaniu zakochałam się w nim od razu. (...) Sos jest idealny, gdy nie mamy czasu na długie stanie przy kuchni. Otwieramy wtedy taki słoiczek, dodajemy podsmażoną pierś z kurczaka, gotujemy ryż i mamy gotowy obiad :) Polecam :)