Pikle na zimę

Pikle na zimę
Propozycje słoikowa: tym razem mieszane warzywa w postaci pikli. Połączenie papryki, cukinii oraz ogórków. Będą świetnym dodatkiem do pieczonego mięsa.

Ładny złoty kolor to zalewa z dodatkiem kurkumy.

Zdjęcie - PIKLE NA ZIMĘ - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Pikle: ogórki, cukinia, papryka - Laura SKŁADNIKI:
  • 3 kg ogórków i cukinii (takich na gotowo: bez pestek i skórek)
  • 1/2 kg czerwonej cebuli
  • 3-4 czerwone papryki
  • 3 płaskie łyżki soli
  • 3 łyżeczki sproszkowanego chilli
  • 3 łyżeczki kurkumy
  • 1 główka czosnku
  • 6 łyżek oleju
  • 0,5 litra octu jabłkowego 5 %
  • 1 szklanka cukru
Ogórki i cukinię opłukać, obrać, usunąć łyżką gniazda nasienne. Pokroić w sporą kostkę (ok.2 cm). Cebulę obrać i pokroić w piórka. Paprykę umyć i pokroić w paski. Warzywa ułożyć w misce, zasypać solą, dokładnie wymieszać i odstawić na 6 godzin, co jakiś czas można zamieszać. Warzywa odcedzić.
Czosnek i imbir obrać. Czosnek pokroić w cienkie plasterki, wymieszać z olejem i pozostałymi przyprawami, dodać do warzyw i dokładnie wymieszać. Warzywa ułożyć w słoikach.
Zagotować ocet i rozpuścić w nim cukier, gorącym zalać ogórki.
Pasteryzować ok. 10 minut.

Kategorie przepisów