Dynia w occie czyli dyniowe pikle

Dynia w occie czyli dyniowe  pikle

Drugi odcinek "bojów" z eko-dyniami mojej mamy.

Zdjęcie - Dynia w occie czyli dyniowe  pikle - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

1,3 kg dyni - obranej, oczyszczonej i pokrojonej w niedużą kostkę

ok 700 ml octu jabłkowego

ok 470 ml wody

ok 400 g białego cukru

20 ziaren czarnego pieprzu

15 goździków

10 ziaren ziela angielskiego

2 laski cynamonu - połamane

łyżeczka soli

liść laurowy

Słoiki trzeba dokładnie wymyć i wyparzyć. Ja zalewam je wrzątkiem i zostawiam na kilka minut. Można też zanurzyć słoiki i zakrętki w garnku z wrzątkiem.

Do sporego garnka wlewam wodę, ocet, sól i cukier - podgrzewam tak długo aż cukier i sól się rozpuszczą.

Do garnka wkładam teraz dynię i przyprawy - można je zawinąć w gazę - doprowadzam do wrzenia, zmniejszam ogień do minimum i gotuje ok 30-40 minut. Dynia musi zmięknąć i stać się przeźroczysta.

Gotową dynię przełożyłam do gorących i wyparzonych słoików - robię to łyżką cedzakową. Przecedziłam płyn i zalałam nim dynię. Zakręciłam dobrze i odstawiłam "do góry nogami" do przestygnięcia. Można też je pasteryzować.

Kategorie przepisów