Gruszki w aromatycznej marynacie

Gruszki w aromatycznej marynacie


Zdjęcie - Gruszki w aromatycznej marynacie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

"Wyborne gruszki do pasztetu, świątecznego indyka i pieczonej kaczki. Marynowane w czerwonym winie i occie winnym z dodatkiem aromatycznych przypraw. Robię je od lat i są u nas w domu po dżemie truskawkowym najlepiej schodzącymi przetworami. Bardzo ważne jest aby gruszki były twarde. Nie mogą się wgniatać przy dotknięciu. Najlepiej gdybyśmy mieli własne z sadu, albo zaprzyjaźnionego sprzedawcę na targowisku, który zerwie dla nas trochę niedojrzałych owoców. Dość często gdy nie uda mi się takich kupić, wkładam je do słoików już po pierwszym zagotowaniu. Najlepiej sprawdzić to wykałaczką - powinna wchodzić w gruszki z lekkim oporem."
Zdjęcie - Gruszki w aromatycznej marynacie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Gruszki w aromatycznej marynacie (źródło - czasopismo "Smaki i Aromaty")
Składniki:
2,5 kg bardzo twardych gruszek np."Konferencja"
2 szklanki czerwonego octu winnego
2 szklanki czerwonego wytrawnego wina
4 szklanki cukru cukru
3 łyżki miodu spadziowego
2 łyżeczki goździków
2 łyżeczki ziaren ziela angielskiego
1 łyżeczka kolendry
1 mała laska cynamonu
2 listki laurowe
2 łyżeczki ziaren ziela angielskiego
1 cytryna
kilka pasków skórki cytrynowej

Do dużego garnka wlej 3 szklanki wody i sok wyciśnięty z cytryny. Obierz gruszki i od razu wkładaj do zakwaszonej wody.
Z octu, wina , cukru i pozostałych przypraw ugotuj syrop - 15 minut pod przykryciem na małym ogniu. Włóż gruszki do syropu, zagotuj i odstaw na 12 godzin.
Na drugi dzień ponownie zagotuj na małym ogniu. Gotuj, aż staną się szkliste, a wykałaczka będzie wchodzić w nie z pewnym oporem. Przełóż do wyparzonych słoików. Syrop zagotuj i zalej nim gruszki tak, aby owoce były zanurzone w marynacie. Zamknij słoiki i przykryj kocykiem. gdy wystygną przenieś do chłodnej, ciemnej spiżarni, a zimą rozkoszuj się ich wybornym smakiem.

Kategorie przepisów