Domowy smalec
Bardzo dobry smalec najlepiej smakuje z ogórkami małosolnymi w okresie letnim. Świetny do domowej biesiady kto go zasmakuje pierwszy raz nie będzie mógł przestać ... Polecam dla smakoszy
- 500 g słoniny
- 300 g boczku
- 1 cebula pokrojona w kostkę
- ok 1/2 łyżeczki soli ( do smaku)
- ok 1/4 łyżeczki pieprzu (do smaku)
- 3 duże liście laurowe
- 1-2 łyżeczki majeranku
Słoninę i boczek kroimy w słupki, najpierw smażymy słoninę. W połowie smażenia do wytopionego tłuszczu dokładamy boczek i smażymy dalej. Dodajemy cebulę ale dopiero jak część będzie wytopiona ale nie do końca -cebula ma się zeszklić a nie zarumienić . Sól i pieprz dodajemy w trakcie smażenia. Całość przekładamy do garnuszka z kamionki, gorący smalec przyprawiamy majerankiem i dokładamy liście laurowe jeżeli ktoś lubi można dodać kilka kropel sosu sojowego. Pozostawiamy aż wystygnie i przechowujemy najlepiej w lodówce do 2 tygodni.
Smacznego
Wydrukuj przepis