Domowy smalec

Domowy smalec

Zdjęcie - Domowy smalec   - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Bardzo dobry smalec najlepiej smakuje z ogórkami małosolnymi w okresie letnim. Świetny do domowej biesiady kto go zasmakuje pierwszy raz nie będzie mógł przestać ... Polecam dla smakoszy

  • 500 g słoniny
  • 300 g boczku
  • 1 cebula pokrojona w kostkę
  • ok 1/2 łyżeczki soli ( do smaku)
  • ok 1/4 łyżeczki pieprzu (do smaku)
  • 3 duże liście laurowe
  • 1-2 łyżeczki majeranku

Słoninę i boczek kroimy w słupki, najpierw smażymy słoninę. W połowie smażenia do wytopionego tłuszczu dokładamy boczek i smażymy dalej. Dodajemy cebulę ale dopiero jak część będzie wytopiona ale nie do końca -cebula ma się zeszklić a nie zarumienić . Sól i pieprz dodajemy w trakcie smażenia. Całość przekładamy do garnuszka z kamionki, gorący smalec przyprawiamy majerankiem i dokładamy liście laurowe jeżeli ktoś lubi można dodać kilka kropel sosu sojowego. Pozostawiamy aż wystygnie i przechowujemy najlepiej w lodówce do 2 tygodni.

Smacznego

Wydrukuj przepis

Zdjęcie - Domowy smalec   - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Domowy smalec   - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Kategorie przepisów