Ogórki zimowe o smaku gyros
Robienie zapraw na zimę to już tradycja w moim domu. Zaprawiamy różne pyszne owoce i warzywa.
Co roku w mojej kuchni powstaje coś nowego - w tym roku ogórki o smaku gyros.
zapraszam.
składniki
4 kg ogórki,
1 łyżka gorczyca biała Prymat,
3 listki liść laurowy,
3 łyżeczki przyprawa gyros,
ZALEWA,
4 szklanki woda,
1 szklanka ocet 10 %,
2,5 szklanki cukier
Ogórki obieramy i kroimy w cieniutkie plasterki . zalewamy wodą dodajemy sól ok 3 łyżki i moczymy je w takiej solance ok 1,5 godziny . Następnie odsączamy z solanki . Gotujemy zalewę . Do garnka wlewamy 4 szklanki wody nie pełną szklankę octu 10 % .Mieszamy .Dodajemy cukier ok 2,5 szklanki i przyprawy . Gotujemy ok 5 min od zagotowania. Zalewę studzimy . Do umytych słoików nakąłdamy ogórki zalewamy zimną zalewa . Zakręcamy i pasteryzujemy ok 10 min