Co roku dostaję od swojej córci bojowe zadanie. Za każdym razem inne. Akurat ciasta są moim słabym punktem i drżę na samą myśl, co wymyśli w tym roku;-) Wybór padł na Charlotte.
Ogórki obrać i pociąć wzdłuż na ósemki. Posolić i odstawić na 6 godzin. Ocet zagotować z cukrem i odstawić do ostudzenia. Ogórki odcedzić z powstałego płynu. Posypać chilli, zmiażdżonym czosnkiem, polać oliwą i ostudzoną zalewą, wymieszać. odstawić na 12 godzin...
Z moją miłością do kuchni włoskiej, nie mogłam przejść obojętnie obok tego przepisu :) S t r o m b o l i. Drożdżowe, pizzowe ciasto "zaplecione" w bochen, a w środku farsz z białej kiełbasy, wędlin, warzyw i serów. Wypiek wymyślony w połowie XX wieku przez amerykańskich włochów. Nie jest to klasyczne, włoskie gotowanie, z kilkoma zaledwie składnikami. Ale jest tak smaczne, że przeszło moje najśmielsze oczekiwania. Eksplozja smaku!
Pozostając w karaibskich klimatach, dziś zamieszczam przepis na egzotycznie pieczone udka kurczaka :) Na pewno posmakują wszystkim tym, którzy lubią słodkie akcenty w potrawach mięsnych. Mnogość przypraw, rum oraz chutney z mango sprawiają, że mięso jest niezwykle aromatyczne i pyszne.
Jak już wiecie- nasze jabłonki w tym roku obrodziły! Nic więc dziwnego, że jabłka upycham wszędzie gdzie tylko mogę:) Tym razem klasyka wśród klasyków, czyli waniliowa tarta z jabłkami.
Lekka i aromatyczna sałatka z fasolki szparagowej, jest bardzo zdrowa dlatego powinniśmy ją jadać jak najczęściej, puki sezon na nią trwa. Zawiera dużo witamin i składników odżywczych oraz fosfor, potas... a także błonnik, który wspomaga układ trawienny. Polecam
W upalne dni przeważnie nie chce się nam jeść nic gorącego i 'konkretnego', dlatego ten lekki chłodnik jest idealny na takie właśnie dni. Smak ogórka i pomidora doskonale się razem przeplatają, a do tego krewetki, które uwielbiam... :) Jeśli i Wy jesteście fanami krewetek i chłodników, polecam przepis do wypróbowania :)
Prezentowane dziś danie jest dla tych którzy narzekają na mdły smak oberżyny - pikantne dodatki sprawią, że poznacie bakłażana w zupełnie nowej odsłonie. Bakłażan jest nazywany gruszką miłosną, przez wielu uważany za afrodyzjak, więc może jednak się skusicie?