Zupa krem z cukinii z serem Brie
Dziś przedstawiam przepis na pyszną zupę krem z cukinii i sera Brie. Wbrew pozorom jest to doskonałe połączenie smakowe, a dzięki serowi Brie, zupa jest wyjątkowo delikatna i kremowa. Zupa ta jest bardzo łatwa i szybka w przygotowaniu, a biorąc pod uwagę to, że na cukinię mamy właśnie sezon – także mało kosztowna. Polecam!
Scroll down for recipe in English
Zupa krem z cukinii z serem brie
(6 porcji)
Składniki:
- 2 duże pory, umyte i pokrojone w plastry
- 50 g masła
- 750 g (około 3) cukinii, pokrojonych w plastry
- 2 średnie ziemniaki, obrane i pokrojone w kostkę
- 1 litr bulionu drobiowego lub warzywnego
- 80 g sera Brie, pokrojonego w plastry
Przygotowanie:
- W większym garnku rozpuść na średnim ogniu masło i podsmaż na nim pory do miękkości. Następnie dodaj cukinię, ziemniaki, wlej bulion i gotuj przez około 20 minut, aż warzywa staną się miękkie.
- Po tym czasie dodaj Brie i gotuj kolejne kilka minut, aż ser zacznie się rozpuszczać. Teraz zdejmij zupę z ognia i zmiksuj blenderem do uzyskania jednolitego kremu.
- Postaw ponownie na ogniu, zagotuj, dopraw do smaku solą i pieprzem i podawaj.
Smacznego!
English version
Courgette and brie soup
(6 servings)
Ingredients:
- 2 large leeks, washed and sliced
- 50 g butter
- 750g (about 3) courgettes, sliced
- 2 medium sized potatoes, peeled and cubed
- 1 litre chicken or vegetable stock
- 80 g Brie, sliced
Preparation:
- Sauté the sliced leeks in the butter until soft. Add the courgettes, potatoes and stock and simmer for approximately 20 minutes or until the vegetables are soft.
- Add the brie and simmer for a further couple of minutes just to soften the cheese. Remove from the heat and pureé the mixture until smooth.
- Heat through, check for seasoning and serve.
Enjoy!